Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Sassoli accepta enviar a Luxemburg l’opinió de l’Eurocambra sobre la causa de Junqueras

El president del Parlament Europeu accedeix a la recomanació de la comissió d’Afers Jurídics

Agències 03/09/2019
Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha acceptat enviar les observacions de la institució en la causa oberta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per la immunitat del president d’ERC, Oriol Junqueras. Sassoli fa cas així a la recomanació que ha fet aquest matí la comissió d’Afers Jurídics de la cambra, que ha demanat enviar un informe legal a Luxemburg sobre l’opinió de la institució sobre aquest afer. Ara, els serveis jurídics de la cambra hauran d’emetre l’informe sobre la situació de Junqueras, que no va poder recollir l’acta en persona perquè el Suprem no li va donar permís per sortir de la presó. Segons el vicepresident de la comissió i eurodiputat del PSOE Ibán Garcia del Blanco, el text no tindrà “càrrega política”. El president de l’Eurocambra ha acceptat la recomanació de la comissió jurídica, com és habitual en aquests casos.

El comitè d’Afers Jurídics de l’Eurocambra vol evitar que la personació en el cas de Junqueras tingui “càrrega política”

El comitè d’Afers Jurídics de l’Eurocambra vol evitar que la personació de l’Eurocambra al cas del líder d’ERC Oriol Junqueras al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) tingui “cap càrrega política”. Així ho ha expressat el seu vicepresident, Ibán Garcia del Blanco, després que el comitè hagi instat aquest dimarts al president de la cambra, David Sassoli, a enviar a Luxemburg l’opinió dels serveis jurídics de la institució en aquest cas. “Voliem evitar que aquesta decisió tingui cap mena de component polític”, ha explicat l’eurodiputat del PSOE, assegurant que ara seran els serveis jurídics els que emetin un informe “amb caràcter tècnic” per aportar “la seva doctrina” sobre la interpretació de la legislació europea. Garcia del Blanco ha assegurat que la decisió de Sassoli hauria de ser “més o menys immediata”. L’eurodiputat el PSOE ha defensat que “té sentit” que el Parlament Europeu “manifesti la seva posició jurídica” sobre l’estatut dels eurodiputats i la dimensió de la seva immunitat. Una postura que Garcia del Blanco considera “fonamentada i consolidada en el temps”.

Preguntat sobre si els serveis jurídics tindran en compte l’informe encarregat anteriorment per l’expresident de l’Eurocambra, Antonio Tajani, Garcia del Blanco ha reconegut que aquests s’han pronunciat al respecte “de manera oficial o oficiosa” en diverses ocasions. En aquest sentit ha afirmat que la doctrina de la cambra es basa en els tractats europeus i estableix “una remissió al dret nacional en qüestions d’eleccions”. Ara bé, ha admès que el Tribunal Suprem planteja preguntes “molt diverses” per “desentrellar definitivament tots els aspectes” sobre la situació de Junqueras com a eurodiputat electe.