Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

Sarrià de Ter protesta per la “insostenible situació que viu el CAP arran de la manca de metges

Critiquen que tan sols n’hi ha tres dels sis que té el centre i Salut defensa que ha cobert part de les vacants i baixes

Agències 28/01/2022

Un centenar de treballadors i veïns s’han concentrat davant del CAP de Sarrià de Ter (Gironès) per denunciar la situació “insostenible” que viuen arran de la manca de metges. Critiquen que des d’aquest gener el centre tan sols en té tres dels sis que hi hauria d’haver, que els infermers i infermeres van “sobrecarregats” i que això repercuteix en l’atenció als pacients. A més, asseguren que fa dos dies que el problema s’ha agreujat, perquè dos dels metges són baixa per covid i el CAP, ara mateix, tan sols té un facultatiu. Salut sosté que sí que s’han cobert part de les vacants, però admet que aquesta setmana “la situació s’ha complicat”, i que per “pal·liar-ho” s’han fet gestions per incorporar metges jubilats o de centres propers.

‘Exigim que es cobreixi tota la plantilla ara!’, ‘Manquen el doble de metges, ja n’hi ha prou!’ i ‘Dels sis metges en plantilla, només n’hi ha tres amb tota la càrrega de feina que suposa’. Són els lemes dels cartells que el personal del CAP de Sarrià de Ter i els veïns del poble han exhibit durant la protesta d’aquest migdia. La concentració, convocada pel sindicat Intersindical-CSC, ha aplegat una trentena de treballadors i una setantena de pacients.

Els qui treballen al CAP asseguren que el seu dia a dia s’ha convertit “en una veritable proesa”, perquè des d’aquest gener al centre tan sols hi ha la meitat dels facultatius. El responsable de la Intersindical-CSC Primària a Girona, Quim Valentí, que també és infermer al CAP, explica que a l’octubre van “perdre” el primer metge, perquè no se li va renovar el contracte.

Al novembre, una altra metgessa va plegar “per la pressió assistencial que patia”. I a finals de desembre, es va jubilar el tercer facultatiu. Des d’aleshores, Valentí critica que aquestes vacants no s’han cobert. I per més inri, assegura que des de fa dos dies el problema s’ha fet encara més cru, perquè dels metges que quedaven, dos són baixa per covid. “És a dir, que ara tan sols en tenim un”, critica.

Valentí explica que el personal està “sobrepassat” i que això repercuteix en l’atenció als pacients. “Les malalties cròniques estan deixades de la mà de Déu, perquè no hi ha seguiment”, lamenta. A més, diu que a l’hora de programar visites, es fa amb “agendes fantasma”, perquè s’assignen a metges que encara no estan treballant al centre. I a tot això, explica, s’hi afegeix la covid-19. “Els metges estan esgotats, tenen les agendes molt carregades i doblen jornada”, critica.

“Amb angoixa i sense mitjans”
Una de les infermeres del CAP de Sarrià de Ter, Elena Faixeda, explica que viuen la situació “amb angoixa”. “Amb la covid el dia a dia és horrorós, però en el nostre cas ja és insostenible”, assegura. Diu que els pacients es troben que van d’un metge a un altre, i que el personal d’infermeria moltes vegades ha de fer tasques que no els corresponen.

“I tot això es deu a una manca de resolució administrativa, perquè no es cobreixen aquestes vacants o baixes”, critica Faixeda. “L’única cosa que demanem és una sanitat de qualitat”, subratlla.

Entre els veïns que han protestat davant del CAP, n’hi ha que han patit la situació de primera mà. “Fa tres anys vaig patir un infart i m’estan controlant, però la meva doctora va plegar i qui em va atendre després no sabia ni la medicina que m’havia de prendre”, lamenta una veïna, Carme Colomer. “És una llàstima, perquè la situació fa que tot es retardi i t’obliga a tenir una assegurança o anar a la privada”, afegeix.

I un altre veí, Eladio Gil, també reclama que se solucioni la situació. Explica que va anar al CAP a fer-se cures (perquè porta una sonda) i tan sols hi havia un metge i una infermera. “Em van atendre, però la gent s’esperava estona i això no pot ser; s’ha de resoldre”, diu.

Part de les places, cobertes
Des de Salut són conscients de la situació que es viu a Sarrià de Ter, però també subratllen que s’han fet gestions per solucionar-la. Fonts del Departament expliquen que l’equip de Sarrià de Ter està format per nou unitats bàsiques assistencials (que formen un metge o metgessa de família, i un infermer o infermera) i que sis d’aquests treballen al cap del municipi. La resta, ho fan en consultoris locals.

De les tres places vacants, el Departament explica que una va quedar coberta parcialment “de manera immediata”, i que durant aquest gener s’ha incorporat una altra doctora. “Per tant, queda pendent cobrir un plaça i mitja”, explica Salut.

El Departament admet, però, que la situació a l’equip s’ha “complicat” aquesta setmana, per la coincidència de tres baixes laborals entre l’equip de facultatius (dues de les quals, per covid). Salut explica, però, que una d’aquestes baixes s’ha cobert avui mateix, que la segona es farà la setmana vinent i que la tercera es cobrirà en dues setmanes.

“Per pal·liar aquesta situació, des de la Direcció d’Atenció Primària (DAP) de l’ICS a Girona s’han fet gestions per incorporar de manera immediata metges de família jubilats que ja havien treballat a l’ABS de Sarrià de Ter”, explica el Departament. A més, precisen font de Salut, “s’ha fet una crida a professionals dels equips d’atenció primària més propers per poder donar suport a l’EAP de Sarrià mentre no s’incorporin els professionals que estan de baixa”.

També s’estan fent gestions per cobrir les places de manera més estable, que “en el pitjor dels escenaris”, diu el Departament, “seria una realitat el mes de maig quan acaben l’especialització els MIR”.