Diumenge, 7 de març de 2021 - Edició 955
La República

Sánchez suplica en un article a la premsa estrangera que l’entenguin en la seva repressió i manca de diàleg contra Catalunya

Les enquestes no li van bé al president espanyol i es nota en la seva desesperació aquests darrers dies de campanya, i aquesta opinió n’és un clar exemple

Redacció
Redacció 07/11/2019

Intenta criminalitzar l’independentisme i ho té perdut

El president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha escrit un article per als mitjans estrangers en el qual argumenta que l’independentisme català suposa un “desafiament a Europa”. En el text, defensa la qualitat democràtica d’Espanya i denuncia la unilateralitat, les “mentides”, i “la normalització de la violència” d’alguns líders independentistes.

Sánchez explica que el projecte secessionista català s’ha construït “contra el marc constitucional i ha silenciat la majoria de catalans contraris a la independència”, per la qual cosa és incompatible amb els valors europeus.

Un desafiament a Europa i resulta que és un desafiament a la manca de democràcia a Espanya

“És també un desafiament per a Europa i els europeus. Preservar aquests valors a Catalunya avui és protegir l’Europa oberta i democràtica que defensem”, ha assegurat Sánchez. “L’Europa que admirem s’ha forjat davant dels nacionalismes excloents i els extremismes que superposen identitats al principi d’igualtat de tots els ciutadans”, afegeix el president espanyol en el seu article.

A continuació, defensa la Constitució “plenament democràtica” del 1978 i els avanços socials i democràtics assolits pel sistema espanyol en les últimes dècades, cosa que l’ha situat entre les primeres del món.

Sánchez ignora els incompliments permanents de l’estat: l’espoli fiscal, l’estatut retallat i la manca de llibertats

Alhora, Sánchez recorda l’escalada independentista de l’any 2017 i explica que a Catalunya es “van incomplir tots els requeriments i resolucions del Tribunal Constitucional”, els independentistes “van aprovar lleis de desconnexió de l’Estat espanyol declarades inconstitucionals, van convocar il·legalment un referèndum sense cap garantia democràtica i van proclamar una suposada república catalana”.

“Cap Estat no contempla la via unilateral de la secessió d’un dels seus territoris en el seu ordenament constitucional. I cap demòcrata no pot entendre que els líders del separatisme emprenguessin aquest camí i encara menys quan comptaven amb un suport inferior al 48% dels vots emesos en les eleccions autonòmiques”, ha afegit Sánchez, qui avisa que en aquell moment es “van fer circular notícies falses i es va encoratjar un esperit de confrontació amb la resta d’Espanya”.

Intenta vendre a Europa que l’independentisme és violent i resulta que l’única violència és la que perpetra l’estat

Així mateix, fa pedagogia sobre la sentència del Tribunal Suprem i sobre com s’ha produït el judici als dirigents del procés. “El nostre sistema judicial permet que les decisions dels tribunals puguin ser revisades davant d’instàncies nacionals i internacionals”, assenyala. “Per això, no es pot qüestionar el funcionament d’un poder judicial independent a Espanya, l’ordenament jurídic es basa en el principi de separació de poders”, ha assegurat.

Criminalitza la presidents de l’ANC, Elisenda Paluzie

Finalment, denuncia les respostes violentes a la sentència, i assegura que ha estat normalitzada per alguns dirigents independentistes. “Han manifestat públicament que la violència pot ser necessària perquè la seva causa adquireixi més visibilitat. Es tracta, en definitiva, de la normalització de la violència com a recurs polític”, assenyala, en referència a les declaracions de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie.

“Si alguna cosa hem après amb doloroses lliçons al llarg de la història d’Europa és que cap pretensió política no pot legitimar mai l’ús de violència”, retreu.

L’excusa de Sánchez sobre la polèmica amb la fiscalia: està cansat en la campanya més curta

“Són moltes, moltes hores… Davant d’un micròfon o d’una pantalla de vegades hom no és precís”. Aquesta és l’excusa que, d’altra banda, ha posat el president del govern espanyol en funcions i candidat del PSOE el 10-N Pedro Sánchez per les polèmiques declaracions en que es vantava de controlar la fiscalia per a poder “portar Puigdemont i que passi comptes davant de la justícia espanyola”. En una entrevista a ‘La Sexta’, Sánchez s’ha justificat apuntant a les hores que pasa fent declaracions a mitjans en campanya. Aquesta és la campanya electoral més curta, de només una setmana, des de la fi de la dictadura a l’Estat espanyol.