Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

Sánchez promet que posarà “tots els recursos de l’Estat al servei de la majoria” i “no li tremolarà la mà” davant Vox

El president espanyol fa bandera de les dades d’ocupació i inflació, i acusa el PP de fer de “profeta de l’apocalipsi”

Agències 24/01/2023
El president espanyol, Pedro Sánchez, compareixent al Congrés Data de publicació: dimarts 24 de gener del 2023, 17:15 Localització: Madrid Autor: Congrés dels Diputats

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha promès aquest dimarts al Congrés que posarà “tots els recursos de l’Estat a servei d’una majoria, i no al revés, al servei d’una minoria poderosa mentre es condemna a un salvi’s qui pugui a la majoria de la gent”. Sánchez ha contraposat d’aquesta manera les seves mesures “socials” a la resposta “neoliberal, equivocada i injusta” que va desplegar el PP després de la crisi financera. També ha fet bandera de les bones dades d’ocupació, creixement i inflació, i ha destacat el suport europeu a mesures com l’excepció ibèrica. A més, ha advertit Vox que al seu govern “no li tremolarà la mà” a l’hora de defensar drets conquerits en les últimes dècades.

El president del govern espanyol ha fet aquestes manifestacions durant la seva compareixença a petició pròpia al Congrés dels Diputats, on ha acusat el PP de fer de “profeta de l’apocalipsi” i “de tant d’advertir de crisis profundíssimes acaben confonent els seus desitjos amb la realitat”. “Sembren dubtes de la nostra economia, danyen la imatge del nostre país i no dubten a fer-ho fins i tot fora del nostre país si els convé”.

“Aquesta vegada hi haurà augments de les pensions d’acord amb l’IPC, i no la seva congelació com va passar mentre es rescatava amb diners públics bancs en fallida”, i “hi haurà un augment del Salari Mínim, i no com va passar en el passat mentre els dirigents governamentals d’aleshores cobraven sobresous en ‘A’ i en ‘B'”.

“Aquesta vegada hi haurà rebaixes d’impostos a les classes mitjanes i treballadores, i no augments mentre s’aprovaven per part del govern amnisties fiscals a grans defraudadors. Hi haurà justícia fiscal”, ha dit.

Sánchez ha fet bandera de les dades macroeconòmiques que permeten que l’Estat creixi “per sobre el 5% anual”, tenir la inflació “és baixa d’Europa”, i “un rècord de filiació a la Seguretat Social”. La resposta neoliberal del PP, ha dit, va fer que es triguessin vuit anys a recuperar l’ocupació prèvia a la crisi financera, i amb la resposta social l’Estat en dos anys “ha recuperat els nivells previs” a la covid.

En aquest sentit, ha reivindicat els seus èxits a Europa a l’hora d’aconseguir mesures com l’excepció ibèrica i ha recordat que el seu govern ha desplegat 45.000 milions d’euros en mesures per pal·liar els efectes de la crisi. “Es tracta de batallar, no d’abaixar el cap”, ha afirmat, i “avui Espanya ha après a lliurar aquestes batalles mentre altres van acceptar submisos una doctrina carregada de retrets morals contra el nostre país important rescats bancaris”.

“No li tremolarà la mà” davant Vox

Sánchez ha advertit Vox que l’Estat no està disposat a retrocedir a una “època en blanc i negre” i no aconseguirà mai retrocessos en drets conquerits. “Si a altres per por els tremolen les cames per defensar-los, al govern mai li tremolarà la mai” i “no cedirem ni un mil·límetre”.

Defensa l’impost a les grans fortunes

El president espanyol també ha defensat la seva aposta per l’energia neta i per mesures com l’impost a les grans fortunes i a les entitats financeres. Una mesura d’eficàcia econòmica, ha dit, que es desplega per “imperatiu moral”. “Tots els nous tributs tenen un comú denominador: exigir un esforç addicional als qui més tenen i als que s’han beneficiat de l’augment dels tipus, perquè en això consisteix la justícia fiscal”.

Catalunya

El president del govern espanyol ha insistit que Catalunya i Espanya estan “millor avui que el 2017”, i ha afirmat que les seves mesures “uneixen Espanya” d’una manera “molt diferent” que la que es va expressar a la manifestació de dissabte passat. La unitat d’Espanya, segons Sánchez, es defensa des de la cohesió social.