Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

Sánchez prepara el xantatge dels pressupostos per la taula de diàleg

Vol aprovar el sostre de despesa abans de vacances i collar la reunió amb el govern català al setembre

Redacció 06/07/2021
Vista general de la primera reunió de la taula de diàleg entre el govern espanyol i els representants del Govern i el Parlament de Catalunya al Palau de la Moncloa el 26 de febrer del 2020

La Moncloa apunta sense concretar  a una possible reforma del funcionament del Tribunal de Comptes. Segueix jugant amb la repressió.

El govern espanyol té intenció d’aprovar el sostre de despesa dels pressupostos generals de l’Estat del 2022 (PGE) la setmana del 19 de juliol i debatre els comptes al Congrés un cop celebrada la taula de diàleg que tindrà lloc la tercera setmana de setembre. Una manera senzilla de distorsionar la taula de diàleg i fer xantatge al govern català.

Així ho apunten fons de l’executiu i també d’alguna de les formacions amb les quals la Moncloa es prepara per iniciar els contactes per reeditar la majoria de 188 escons que van permetre aprovar els pressupostos de 2021. Paral·lelament l’executiu apunta a la seva voluntat d’impulsar compromisos pendents i assenyala també –encara sense concretar- a una possible reforma del funcionament del Tribunal de Comptes.

Un taula de diàleg sense el més mínim futur. El govern espanyol vol parlar d’estatut

La reunió de dimarts passat entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va servir per establir la represa de la taula de diàleg a la tercera setmana del mes de setembre, però també per posar fil a l’agulla a qüestions que afecten la governabilitat de l’Estat i per centrar ja els esforços de l’executiu espanyol en la confecció dels comptes del 2022.

Els vots independentistes són clau per evitar la caiguda del govern més progressista de la història i el del manteniment de la repressió contra els catalans

Sense possibilitat de comptar amb Cs, que ha anunciat que donaria suport a una moció de censura contra Sánchez, la Moncloa busca el favor dels grups que van permetre aprovar els comptes del 2021: PSOE, Podem, ERC, PDeCAT, PNB, Bildu, Compromís, Més País, Teruel Existe, Nueva Canarias i Partit Regionalista Càntabre.