Dimecres, 17 d'agost de 2022 - Edició 1483
La República

‘Salvar el archivo de Salamanca’ treballa per perpetuar l’espoli franquista dels papers

El president de l’associació ‘Salvar el Archivo de Salamanca’, Policarpo Sánchez, va anunciar ahir les novetats la junta directiva de l’associació: Mario Conde i Hermann Tertsch, així com noves actuacions […]

Redacció 25/09/2018
Dues dones revisen els 'papers de Salamanca' recuperats, en l'acte de lliurament del 3 de desembre de 2015 / ACN

El president de l’associació ‘Salvar el Archivo de Salamanca’, Policarpo Sánchez, va anunciar ahir les novetats la junta directiva de l’associació: Mario Conde i Hermann Tertsch, així com noves actuacions jurídiques i administratives a partir d’octubre per “recuperar els arxius que s’enviaren il·legítimament a Catalunya”. El president de l’associació ha aclarit que l’associació “anirà a totes” de la mà de la “millor directiva possible”.

Ara, després de les sentències judicials que “donen la raó” a ‘Salvar el Archivo de Salamanca’, Conde ha apuntat que tant el Gobierno com la Generalitat pequen “d’inacció”. Pel banquer i advocat l’associació és “un moviment estricament social per la defensa d’uns arxius que són patrimoni de tots els espanyols”. Hermann Tertsch ha senyalat que el projecte és “una de les causes més clares i justes” després que el Gobierno en tornés una part, fet que ha qualificat de disbarat.

Pel periodista, la “nació espanyola està sent massivament atacada” i la “societat ha de reaccionar” en referència concreta als arxius de Salamanca, “urgeix que es compleixin les sentències judicials i es tornin els arxius”. Hermann Tertsch defineix així la situació: “aquesta batalla és necessària i fonamental perquè la història espanyola es respecti a si mateixa”. Una batalla que segons ell, l’associació on ha entrat, pot lliurar i guanyar.

Per últim, el president de l’associació ha ressenyat que aquest octubre posaran en marxa les vies administratives i judicials per tal d’aconseguir “la devolució a l’arxiu dels documents requerits” i “seure al banc dels acusats als responsables de l’espoli”.

L’associació, com “símbol de treball de la unitat d’Espanya”, comptarà amb una junta directiva “ideològicament plural i transversal” per tal de “treballar en la defensa de la història d’Espanya i de la legalitat”.