Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

La missa a la Sagrada Família es converteix en motiu de retrets

Vergés: “Si n’haguéssim tingut constància, hauríem actuat”, Artadi: “Malgrat fos legal, no és exemplar”, Granados: “No és coherent anar-hi i queixar-se’n”

Agències 09/11/2020
La missa a la Sagrada Família que ha aixecat polèmica

La celebració religiosa a la Sagrada Família amb sis-cents assistents segueix aixecant ampolles i provocant retrets i picabaralles

VERGÉS: “Un acte prescindible i posposable”
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat aquest dilluns que el departament no tenia constància de l’acte de beatificació de la Sagrada Família, tot i que un alt càrrec del Govern hi va assistir. “Si n’haguéssim tingut constància, haguéssim pogut actuar abans que es donés”, ha afirmat la consellera en roda de premsa. Vergés considera que una missa amb mig miler de persones no s’hauria d’haver produït i ha assenyalat que actes com aquest són “absolutament evitables i posposables” en el context actual.

Vergés ha reiterat que el missatge del Govern és posposar totes aquelles trobades que es puguin davant d’una situació de la pandèmia “complicada” i ha demanat “exemplaritat” més enllà del que restringeixin estrictament les resolucions.

La consellera ha explicat que tenen previst portar a debat al Procicat una proposta per limitar l’aforament i evitar així que es tornin a repetir situacions similar. Vergés ha remarcat que treballaran en una resolució “molt més clara” però ha avançat que les resolucions que s’aprovin “no podran recollir mai totes les casuístiques del país i de tots els actes”. Per això ha demanat que tothom “posposi tot el que no sigui imprescindible”.

“Volem evitar que es pugui dir que es complien mesures estrictes quan es veu que surt tot de mare i hi ha restriccions a tots els nivells del país”, ha criticat la consellera. En aquest sentit, ha recordat que ara mateix hi ha persones que “no poden treballar perquè tenen el negoci tancat” i que els mesos passats de la pandèmia “no es van poder acomiadar d’éssers estimats”. “I ara veiem com s’organitzen cerimònies absolutament evitables i posposables”, ha carregat.

ARTADI: “No és exemplar”
La vicepresidenta de JxCat i diputada al Parlament, Elsa Artadi, ha considerat que la imatge que es va projectar després de la missa a la Sagrada Família, que va congregar 600 persones, no va ser “exemplar”, i ha reclamat a les autoritats sanitàries que aclareixin quins esdeveniments es poden celebrar o no: “Totes les institucions han de ser exemplars. En un moment en què hi ha un confinament perimetral als municipis, de divendres a diumenge, i moltes restriccions pel bé de tothom, clarament la imatge que hem vist no és exemplar”, ha sostingut en roda de premsa telemàtica.

Segons Artadi, al marge que un acte pugui ser legal o es pugui emparar en un determinat precepte, “tothom ha de fer més esforços, i no només el que és legal i està autoritzat”: “També demanem a les autoritats sanitàries que donin instruccions més clares sobre tots els esdeveniments que es poden fer o no”, ha reclamat, després de recordar que se sabia que se celebrava aquest acte, en el qual van participar dirigents polítics com el tinent d’alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, i càrrecs de la Generalitat.

GRANADOS: “El govern ho critica com si el tema no anés amb ells”
La vice-primera secretària del PSC, Eva Granados, ha demanat al Govern que sigui “coherent” amb les mesures per contenir la propagació de la covid-19 i els actes que s’autoritzin, després de la cerimònia de dissabte a la Sagrada Família, a la qual van assistir 600 persones.

En una conferència de premsa telemàtica aquest dilluns, Granados ha assegurat que no acaba d’entendre la posició del Govern sobre un acte que va autoritzar el Procicat, i ha retret a l’executiu català que ho critiqui “com si el tema no anés amb ells”. “Si hi havia autorització del Procicat i fins i tot dos membres del Govern acreditats a l’acte, com s’ha pogut plantejar una qüestió com aquesta? Aquestes imatges no s’haurien d’haver produït”, ha afegit.