Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Ryanair va vulnerar el dret a vaga dels seus treballadors amb “esquirolatge extern”

L’aerolínia ha estat cometent infreccions greus des de l’agost

Redacció 30/11/2022
Viatgers de Ryanair aquest dilluns a l'aeroport del Prat Data de publicació: dilluns 15 d’agost del 2022, 12:32 Localització: El Prat de Llobregat Autor: Miquel Vera

El servei d’Inspecció de Treball ha arribat a publicat un informe a través del qual arriba a la conclusió que Ryanair ha vulnerat el dret a vaga dels seus tripulants. Segons apunta aquest document, l’aerolínia ha estat substituint treballadors en vaga durant totes les aturades que porten realitzant des del mes d’agost. La tripulació de Ryanair reclamava millores laborals i la resposta de l’empresa ha sigut tota la contrària.

Per altra banda, també s’han observat infraccions “greus” i “molt greus” a les bases de la companyia a Barcelona i Girona. Segons el sindicat USO i l’Associació de Tripulants de Ryanair, els treballadors tenen raó pel que fa a les seves demandes i s’espera que els gairebé 40 acomiadaments de tripulants que Ryanair va dur a terme per secundar la vaga es converteixin en “nuls”.

“Inspecció de Treball ha confirmat el que ja va denunciar USO a les primeres jornades de vaga: manca d’informació sobre els vols programats com a serveis mínims; abús per part de Ryanair a la designació de guàrdies a un nombre de treballadors més gran que l’habitual; el reforç de tripulacions amb altres portats d’altres estats membres de la UE i de tercers estats per operar vols no protegits pels serveis mínims o la modificació de serveis mínims”, ha explicat USO.

Pel que fa a les infraccions greus, les sancions poden oscil·lar entre els 3.700 i els 7.500 euros. Les molt greus, per la seva banda, podrien elevar-se a valors d’entre 120.000 i 225.000 euros. Malgrat que les infraccions observades no només s’han produït a Catalunya, sinó també a les Balears, Alacant, Màlaga i Madrid, Barcelona és l’únic punt on s’ha comprovat que l’empresa portés treballadors d’altres països per operar en vols afectats per la vaga i situats fora dels serveis mínims. Davant aquesta situació, l’informe conclou que “en el cas que ens ocupa s’ha produït vulneració del dret de vaga mitjançant ‘esquirolatge extern‘”.