Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Ryanair obliga un infant amb autisme a fer-se una prova PCR, malgrat tenir exempció mèdica

L’aerolínia irlandesa va negar-se a reconèixer l’exempció mèdica i va obligar l’infant a fer-se la prova. Com a conseqüència, el nen de 12 anys va patir un col·lapse emocional

Redacció
Redacció 13/08/2021

Un cas de mala gestió del test covid als aeroports ha succeït a València, tal com relata el diari Mirror de Regne Unit. Un infant amb exempció mèdica va ser obligat a fer-se el PCR, per poder agafar un vol amb Ryanair. Aquest fet mostra que l’aerolínia no ha sabut gestionar adequadament casos com el seu, ja que l’infant es troba en l’aspecte autista i és molt complex conèixer quines afectacions pot tenir per a ell que se’l forci a fer-se una prova mèdica sense la preparació necessària.

Els familiars propers de l’infant han explicat que van estar preparant al noi amb professionals durant dos mesos perquè per a ell suposava tot un mal tràngol fer-se el PCR. Per aquest motiu, van gestionar l’exempció mèdica que estava correctament validada i que hauria d’haver evitat que s’hagués fet la prova al nen. Malgrat això, el personal de Ryanair ha fet cas omís d’aquesta documentació i ha comunicat a la família que si volien agafar el vol, s’hauria de fer la prova.

Quan li ho han dit a l’infant ha patit un col·lapse emocional, cosa que és especialment perillosa, ja que pot desembocar amb un atac d’angoixa o autolesions. A més a més d’estar en l’espectre autista, a l’infant de 12 anys també se li ha diagnosticat un trastorn de dèficit d’atenció i hiperactivitat.

Aquesta situació és especialment greu, ja que han posat en perill a un infant vulnerable amb una situació previsible que es podria haver gestionat amb un protocol adequat. Malgrat que Ryanair ha estat qui no ha aplicat aquest protocol, amb un personal que hauria ignorat la documentació, també cal prestar atenció a què aquest fet a succeït en un aeroport valencià. De forma que o bé la normativa no és adequada i no protegeix suficientment a les persones vulnerables, o bé està fallant a l’hora d’implementar aquesta normativa i no hi ha prou mecanismes de control.

Ryanair en una declaració ha lamentat que la prova hagi causat estrès a l’infant, però no han reconegut l’error del personal de l’empresa i s’han excusat amb el pretext que la normativa de la COVID-19 és molt canviant.