Dimecres, 26 de gener de 2022 - Edició 1280
La República

Ryanair condemnada a revertir les retallades salarials que van aplicar durant la pandèmia

L’Audiencia Nacional ha considerat que Ryanair va actuar “sense bona fe negociadora” i que va rebaixar el salari dels seus treballadors amb amenaces i sense justificar les causes econòmiques

Agències 21/10/2021

L’Audiencia Nacional ha condemnat Ryanair a revertir les retallades salarials que es van aplicar durant la pandèmia i que tenien com a objectiu evitar acomiadaments al grup. La sentència publicada aquest dijous anul·la la reducció salarial del 10% que van patir 893 tripulants de cabina i la retallada del 20% que va afectar 608 pilots a l’Estat a partir del juliol de 2020, pocs mesos després que esclatés la crisi de la covid-19.

En la resolució, l’Audiencia obliga l’empresa a recuperar les condicions laborals prepandèmia i permet que els afectats puguin reclamar individualment les quantitats que se’ls van descomptar. Inicialment, les retallades només van ser acceptades pel sindicat de pilots Sepla, mentre que USO i Sitcpla s’hi van oposar.

L’òrgan judicial considera que Ryanair va actuar “sense bona fe negociadora” en el procés “amb l’amenaça de dur a terme acomiadaments en cas que les organitzacions sindicals s’oposessin als canvis”. Per altra banda, remarca que l’aerolínia “no va justificar les causes econòmiques, organitzatives i productives” ni “l’impacte financer de la mesura en el seu període d’implementació”.

Més enllà de recordar que la documentació que va entregar Ryanair als sindicats estava en anglès – segons l’òrgan judicial això posava de manifest una voluntat de “dificultar l’anàlisi de la situació”-, també subratlla que les negociacions només es van dur a terme amb Sepla una vegada es va optar per la retallada salarial, deixant de banda la resta de seccions sindicals.

A partir d’ara, els treballadors afectats podran reclamar el salari que se’ls va descomptar des del juliol de 2020 fins al dia d’avui. Cal destacar que encara que després del procés judicial s’hagi aconseguit retornar els diners dels treballadors, després que es produís aquesta baixada de sou, l’organització ha seguit sortint-hi guanyant.

És a dir, durant la pandèmia les aerolínies van disposar d’una liquiditat que no els corresponia que els va facilitar la gestió de la pandèmia, en detriment dels seus treballadors que també estaven vivint una situació crítica. Aquest fet fa evident la necessitat d’una legislació que eviti aquests abusos de poder i que castigui les empreses que decideixen passar-se d’espavilades.