Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Ryanair anuncia el tancament de la base de Girona el pròxim gener

|

- Publicitat -

La companyia de baix cost Ryanair marxarà finalment de l’Aeroport de Girona el pròxim 8 de gener. Així ho ha anunciat la companyia a través d’un comunicat intern als treballadors. Segons els sindicats, la decisió podria deixar sense feina 164 treballadors –entre tripulats de cabina i pilots– amb base a Viloví d’Onyar. En el seu escrit, la responsable de recursos humans de la companyia irlandesa, Lisa McCormach, assegura que Ryanair farà “tot el possible per minimitzar la pèrdua de llocs de treball”. En aquest sentit, la companyia explica que en els pròxims quinze dies s’obrirà una comissió negociadora amb els sindicats per afrontar el procés d’acomiadaments. Amb Girona, també tancaran les bases de Tenerife, Lanzarote i Gran Canaria.

La principal justificació de la companyia és l’endarreriment en l’entrega d’un nou model d’avions. A això s’hi afegeix, detalla McCormach, la caiguda d’un 41% dels beneficis durant el primer trimestre i l’augment de costos estructurals, com el preu del combustible o els salaris de la plantilla. Els sindicats, per la seva banda, lamenten que l’anunci intern de Ryanair hagi arribat mentre es negociaven amb la direcció els serveis mínims per a les deu jornades de vaga convocades per al setembre. En total, els sindicats alerten que podrien arribar a ser 512 els treballadors afectats a tot l’estat espanyol.

Publicitat

A més dels 164 treballadors que podrien estar afectats a Girona, n’hi hauria 156 més a Tenerife, 110 a Las Palmas i 82 a Lanzarote. “Els tancaments i acomiadaments no es justifiquen i Ryanair haurà de donar explicacions a les autoritats laborals espanyoles”, denuncien des del sindicat USO.

El personal de terra d’Iberia al Prat torna a la vaga aquest cap de setmana

D’altra banda, el personal de terra d’Iberia a l’Aeroport de Barcelona-El Prat torna a la vaga aquest cap de setmana per reclamar millores laborals com més plantilla i estabilitat laboral. La plantilla ha convocat aturades el dissabte 24, el diumenge 25, el divendres 30 i el dissabte 31 d’agost, que se sumen a les del dissabte 27 i el diumenge 28 de juliol.

El portaveu d’UGT Iberia Barcelona, Omar Minguillón, ha explicat que demanen que treballadors temporals passin a ser fixos, i ha remarcat que el 50% de la plantilla són treballadors eventuals. Minguillón ha sostingut que una estabilitat laboral més alta permetrà solucionar altres qüestions com la sobrecàrrega de feina i l’abús de les hores extraordinàries d’obligat compliment. També ha defensat que facilitaria reorganitzar els torns i horaris per evitar treballar fins a vuit i nou dies seguits i facilitar la conciliació personal i familiar. Ha alertat que la temporalitat, a la qual se suma la falta de personal, i la pressió sobre la plantilla actual ha provocat un augment de les malalties i les baixes laborals.

La plantilla d’Iberia Barcelona és d’uns 2.700 treballadors, que s’encarreguen de la facturació, l’embarcament, la càrrega i descàrrega, l’assistència i el manteniment als avions, i donen serveis a una trentena de companyies, entre elles, Vueling, British Airways i Turkish Airlines.

Et pot interessar  Salut redefineix el mapa sanitari començant per quatre noves xarxes al Pallars, Girona, la Catalunya central i la C-17

Pel que fa als serveis mínims, el Ministeri de Foment ha decretat uns serveis mínims del 53% per als vols nacionals i estrangers amb alternatives de desplaçament de més de cinc hores en transport públic; del 32% per als vols nacionals dins de la Península amb alternatives de menys de cinc hores, i del 100% per als vols a les illes. Minguillón ha xifrat els serveis mínims en un 70%, i ha criticat que són “exagerats”, per la qual cosa preveu que pocs treballadors no estiguin sense serveis mínims i puguin secundar la vaga. No obstant això, ha defensat que han de ser complerts per la plantilla i així ho ha demanat el comitè durant les assemblees de treballadors que s’han celebrat aquest dimecres i divendres a l’aeroport: “S’han de respectar íntegrament”.

Vueling ha cancel·lat un total de 112 vols aquest cap de setmana a l’Aeroport de Barcelona, una xifra semblant a l’afectació que van tenir les aturades convocades al juliol per la plantilla de terra d’Iberia. Les cancel·lacions es reparteixen en 46 vols el dissabte 24 d’agost i 66 el diumenge 25, i l’aerolínia s’ha comunicat amb els passatgers afectats, que xifren en 18.000 usuaris, i els ha ofert la reubicació en un altre vol adaptat a les seves necessitats o el reembossament del vol. Per la seva banda, Iberia ha cancel·lat sis vols per la vaga de la seva plantilla: tres ponts aeris entre Barcelona i Madrid per aquest dissabte i tres més el diumenge. Sense tenir en compte la cancel·lació d’aquests vols, durant aquest cap de setmana es preveia el moviment d’uns 1.000 vols el dissabte i 1.075 el diumenge, han informat fonts d’Aena. L’operador aeroportuari recomana als usuaris consultar amb les aerolínies les possibles afectacions que es poden produir abans de desplaçar-se fins al Prat.

La vaga del personal de terra d’Iberia coincideix amb la vaga indefinida dels vigilants dels controls de seguretat del Prat, que va arrencar divendres passat 9 d’agost. Com els treballadors d’Iberia Barcelona, els de l’empresa Trablisa, adjudicatària dels controls al Prat des del 2018, demanen acabar amb la sobrecàrrega de feina a l’aeroport. També reclamen garantir la paritat entre els vigilants, descansos mínims i dos caps de setmana al mes, i assegurar la formació necessària i que la tinguin tots. La Delegació del Govern espanyol va decretar uns serveis mínims del 90% i la incidència de la vaga ha estat mínima i no s’han produït llargues cues, a diferència de la convocada pels vigilants dels filtres el 2017, quan l’adjudicatària era Eulen.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut