Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Retards en la producció de les vacunes i més negoci per a les farmacèutiques

AstraZeneca avisa la UE que no podrà complir el volum d’entregues de vacunes acordat

Redacció 23/01/2021
Ampolleta de vacunes d'AstraZeneca.

Per un cantó, AstraZeneca, la farmacèutica que produeix la vacuna en col·laboració amb la Universitat d’Oxford ha informat que no arriba al rendiment necessari per complir els terminis d’entrega de les vaccines de la Covid-19 i així, la UE no rebrà les dosis previstes i veurà endarrerida la campanya de vacunació.

Per l’altre, Pfizer també havia anunciat que reduïa de forma temporal l’entrega prevista de dosis de la seva vacuna i, a més, pretenia “compensar-ho” amb el pas de cinc a sis dosis per ampolleta. El tripijoc de la farmacèutica és rebre els diners comptant dosis i no ampolletes, passant, per tant a ingressar un 20% més. L’Estat espanyol rebia 72.000 ampolletes de la vacuna de Pfizer-BioNTech contra la Covid-19, cosa que corresponia a unes 360.000 dosis, cinc per cada ampolleta, però a partir de dilluns en rebrà només 60.000, perquè la farmacèutica considera que amb aquestes ja està servint les mateixes dosis, això sí, pel mateix preu!

La trampa està a haver signat el contracte per nombre de dosis i no per vials i la UE seguirà rebent els 600 milions de dosis, ara però en 100 milions de vials i no pas en els 120 milions inicialment previstos.