Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

El Forn de Vallfogona és el restaurant del Ripollès que millor utilitza el català

L’establiment ha obtingut el primer premi del primer concurs de comerços lingüísticament exemplars, organitzat per Òmnium Cultural Ripollès

Maria Garcia 20/01/2023
L'exterior del restaurant el Forn de Vallfogona. / Foto: Google Maps

A finals de desembre, es feia públic un original concurs al Ripollès per incentivar la llengua catalana, el qual buscava trobar comerços lingüísticament exemplars. El premi se l’ha endut el restaurant Forn de Vallfogona, a Vallfogona del Ripollès, que s’ha imposat a la resta de candidatures, un total de 6, i s’ha endut els 600 euros de premi. La Impremta Llibreria Garriga, situada a Sant Joan de les Abadesses, ha estat reconeguda amb una menció especial per part del jurat. Els impulsors del concurs, Òmnium Cultural Ripollès, amb el suport del Servei comarcal de Català del Ripollès (Consorci per a la Normalització Lingüística) i la Plataforma per la Llengua, han valorat la iniciativa molt positivament, i ja pensen a repetir el concurs al llarg d’aquest any 2023, segons van explicar el passat mes de desembre.

El jurat, format per representants de les tres entitats, va visitar els 6 comerços participants entre el 30 de novembre i el 12 de desembre de 2022, tot valorant la presència del català en diferents aspectes, com ara en la retolació exterior, la retolació informativa de dins i fora, l‘ús de la llengua durant l’atenció al públic, els tiquets de compra i la presència de la llengua a internet.

Amb tot, l’objectiu del concurs és “donar un reconeixement social” a aquells establiments que fan un bon ús de la llengua, per així revertir la dramàtica situació actual de l’ús social del català, cada vegada més substituït per la llengua castellana. El passat mes de desembre, un dels representants d’Òmnium Cultural Ripollès assegurava que “hi ha comerços que sembla que renunciïn al català en espais com les xarxes o les pàgines web”, i que amb la iniciativa el que pretenien era incentivar les bones pràctiques” i animar encara més a comerços a continuar utilitzant el català.