Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Renuncia el vocal de la JEC contra el qual es va querellar Puigdemont

Havia estat proposat per Cs i apostava per no autoritzar la seva candidatura a les eleccions europees

Avatar
Agències 01/07/2019
Andrés Betancor, en una imatge d'arxiu

El catedràtic Andrés Betancor ha comunicat la seva renúncia al lloc de vocal que ocupava a la Junta Electoral Central (JEC) des d’octubre de 2017 a proposta de Ciudadanos. Betancor, un dels vocals de la JEC contra els quals es va querellar Carles Puigdemont, justifica la seva renúncia per motius personals i la dimissió ha estat ja acceptada pel president de la JEC, el magistrat Segundo Menéndez, perquè tingui efectes des d’aquest dilluns.

La Mesa del Congrés hauria de ser l’encarregada de cobrir aquesta baixa però és possible que ja no es produeixi un relleu específic atès que tota la JEC està fora de termini perquè la legislació estableix que ha de ser renovada per complet en els 90 dies posteriors a la constitució de les Corts, que va ser el 21 de maig.

La JEC està formada per quinze persones seleccionades pel Tribunal Suprem i pel Congrés: són vuit magistrats del Suprem triats per sorteig, cinc catedràtics proposats pels grups i nomenats pel Congrés dels Diputats, i dos membres més nats que no tenen vot (el lletrat major del Congrés i el director de l’Oficina del Cens Electoral). Actualment són deu homes i cinc dones.

Es va canviar un magistrat per jubilació

El passat mes de juny es va canviar un dels magistrats, que s’acabava de jubilar, i la seva substitució per un altre membre del Tribunal Suprem. Així, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va comunicar la jubilació de Luis Fernando de Castro Fernández, de la sala social, i la seva substitució pel també magistrat Sebastián Moralo Gallego, designat igualment per sorteig (insaculació).

En el seu moment, els cinc vocals designats per la Mesa del Congrés van ser proposats per PP, PSOE, Unidos Podemos i Ciudadanos. En concret, el Grup Popular va proposar dos catedràtics de la UNED: Carlos José Vidal Prado, de Dret Constitucional, i Lourdes Nieto López, de Ciències Polítiques. El PSOE, Ángela Figueruelo, catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat de Salamanca; Unidos Podemos, Inés Olaizola, catedràtica de Dret Penal de la Universitat de Navarra i experta en regeneració i finançament de partits; i Ciudadanos el citat Andrés Betancor Rodríguez, catedràtic de Dret Administratiu de la Pompeu Fabra.

Betancor i Vidal, un dels proposats pel PP, van ser els dos vocals de la JEC contra els quals es van querellar Carles Puigdemont i Toni Comín per la decisió de l’organisme arbitral de no autoritzar la seva candidatura a les eleccions europees del passat 26 de maig, una resolució que el Tribunal Suprem va acabar revocant. Els candidats de JxCat, que finalment van poder presentar-se a les eleccions europees, acusaven de prevaricació aquests dos vocals per haver donat suport a la seva exclusió dels comicis.