Dimecres, 16 d'Octubre de 2019 - Edició 447
La República

Quan val una carta de suïcidi?

Un col·leccionista anònim ha adquirit el document on el famós poeta francès explica els motius que el van portar a intentar suïcidar-se el 1845 a 24 anys, per la suma […]

Joan Vila i Boix
Joan Vila i Boix 05/11/2018
Charles Baudelaire pintat per Courbet el 1848 / Wikipedia

Un col·leccionista anònim ha adquirit el document on el famós poeta francès explica els motius que el van portar a intentar suïcidar-se el 1845 a 24 anys, per la suma de 234.000 euros. Baudelaire estava turmentat per les crítiques a la premsa de les seves obres, però en particular les de Les flors del mal. A la subhasta també s’han venut les cartes que va escriure a Delacroix, Victor Hugo o Manet, així com un poema que va enviar al seu editor Auguste Poulet-Malassis. Tal com informa l’àgencia AFP.

La casa de subhastes Osenat va estimar el preu de sortida en menys de 80.000 euros i ahir diumenge es va acabar venent per 234.000 euros.

“Quan Jeanne Lemer us entregui aquesta carta estaré mort”, va escriure Baudelaire, que assegurava viure en una “horripilant inquietud” considerant insuportable “tant la fatiga de dormir com la de despertar”

La carta, és la missiva en mans privades més important del poeta. Hem de recordar que en el moment d’escriure-la es trobava orfe de pare i no estimat pel seu padrastre, humiliat per la tutela financera i paralitzat pels deutes, a la carta també anuncia el seu amor per Jeanne Duval, la seva amant i musa de Les flors del mal.

Relacionats