Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Puigneró titlla de “nova deslleialtat” la retirada de la inversió al Prat

Tot semblaria indicar que el Gobierno no volia invertir a Catalunya, volia justificar la inversió a Madrid, el veritable hub d’Espanya

Redacció
Redacció 08/09/2021
Pla mitjà del vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, a la sala de premsa del Parlament el 29 de juliol del 2021 (horitzontal)

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha assegurat que la decisió de l’executiu espanyol de retirar la inversió de 1.700 milions d’euros per ampliar l’aeroport del Prat és “una nova deslleialtat” amb Catalunya. En una roda de premsa a Brussel·les, Puigneró ha lamentat la “decisió de trencar unilateralment un acord que representava una inversió important” per a Catalunya. Puigneró també ha mostrat el seu “malestar i enuig per la confusió generada per part d’alguns a Catalunya” sobre el projecte, que ha reiterat que protegia la llacuna de la Ricarda. El vicepresident ha acusat els crítics a Catalunya d’actuar amb “frivolitat i populisme”, i ha dit que n’ha parlat amb el president Pere Aragonès.

En una roda de premsa convocada d’urgència, el vicepresident ha assegurat que malgrat la decisió del govern espanyol de trencar el pacte, l’Executiu català manté “total disposició” a seguir parlant-ne.

Segons ha dit, la decisió de suspendre la inversió és “inexplicable” i podria estar vinculada a les discrepàncies dins de la coalició entre el PSOE i Unides Podem.

Puigneró ha defensat el pacte tancat el 2 d’agost amb el govern espanyol com “un acord molt bo per al país, un win-win que deia ‘sí’ a un aeroport intercontinental, a un hub, i ‘sí’ a la Ricarda i a protegir l’espai natural i la llacuna”. A més, ha recordat que el text també incloïa inversions per a Reus i Girona, un element que el govern espanyol ha dit que es mantindrà vigent.

El vicepresident ha afirmat que “l’Estat, un cop més, no compleix amb Catalunya”. “Sovint ens hem de preguntar com no volen que siguem independentistes: ni inverteixen ni deixen invertir”, ha assegurat.

Puigneró ha admès el seu malestar amb les crítiques, sorgides des de dins de Catalunya, amb el projecte d’ampliació del Prat, i ha dit que n’ha parlat amb Aragonès.

Dimarts, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va dir que alguns consellers potser assistiren a la manifestació en contra de l’ampliació de l’aeroport, un dels elements que ha citat la ministra Raquel Sánchez per il·lustrar “la manca de consens” amb el Govern i dins del propi Executiu amb el projecte. Segons Puigneró, algunes declaracions els últims dies sobre l’aeroport “haurien sigut evitables”.