Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Puigdemont respon les acusacions de la Guàrdia Civil: “És un instrument més de la guerra bruta de l’Estat espanyol”

El president de Junts ha explicat que les difamacions sobre que Alay busqués suport de Rússia el 2017 són un intent il·legítim de l’Estat espanyol per atacar l’independentisme i canviar l’opinió pública de la comunitat internacional

Redacció 03/09/2021
El líder de JxCat Carles Puigdemont durant la roda de premsa al Parlament Europeu

El president de la Generalitat de Catalunya que va ser destituït pel 155, Carles Puigdemont, ha respost amb un comunicat a l’informe de la Guàrdia Civil en què se l’acusava d’haver enviat el seu cap de l’Oficina, Josep Lluís Alay, perquè l’independentisme busqués suport amb Rússia.

La polèmica ha sorgit perquè el 2019 Alay va reunir-se amb les autoritats russes com a part de contactes regulars amb autoritats estrangeres i periodistes. Puigdemont ha negat que busquessin el suport de Moscou i ha afirmat que l’objectiu amb què s’han fet aquestes acusacions és el de “criminalitzar i desprestigiar l’independentisme català davant la comunitat internacional presentant-lo com un element desestabilitzador”.

Per tant, Puigdemont ho ha considerat com una estratègia per canviar l’opinió pública de la comunitat internacional, com a resposta a un Estat espanyol cada vegada més qüestionat internacionalment. Els cossos policials espanyols ja van difondre que Rússia va oferir a Puigdemont 10.000 soldats abans que declarés unilateralment la independència. No obstant això, l’Audiència Nacional va arxivar aquesta causa el 2020 perquè les proves presentades per l’acusació no tenien prou consistència.

La Guàrdia Civil ha fet un informe en el qual ha acusat al cap de l’Oficina de Puigdemont de reunir-se amb autoritats russes, exmembres del servei d’intel·ligència del Kremlin i “el net d’un important espia”. Puigdemont ha explicat que són “filtracions que es descontextualitzen de la realitat” i ha afirmat que “hi ha molts altres missatges sobre situacions polítiques en altres països que s’ometen intencionadament”.

El president de la Generalitat exiliat ha explicat que “és un intent antidemocràtic de liquidar un moviment legítim, legal i democràtic que compta amb el 52% del vot popular a les darreres eleccions catalanes” i ha ressaltat que “fan política sovint contra l’acció il·lícita dels poders de l’Estat”, donant a entendre, precisament que és lògic que aquests poders de l’estat s’hi vulguin oposar, fins i tot fent un ús il·legítim de les infraestructures de l’Estat.

Alay està sent investigat per un jutjat de Barcelona en el cas ‘Volhov’ per una suposada trama de finançament irregular del ‘procés’. Per aquest motiu, Puigdemont ha exposat que aquesta filtració en què s’acusa el seu cap d’Oficina estudiaran si “s’ha comès algun delicte de revelació de secrets oficials”, ja que la informació que s’ha usat per acusar a Puigdemont i Alay ha arribat a alguns mitjans abans que s’aixequés el secret de sumari.