Diumenge, 18 d'abril de 2021 - Edició 997
La República

Puigdemont recorre al TC l’acord de la Mesa del Parlament que li va retirar la delegació de vot

En defensa dels drets dels diputats i diputades ACN Barcelona .- Carles Puigdemont ha recorregut davant del Tribunal Constitucional (TC) l’acord de Junts per Catalunya i ERC a la Mesa […]

Avatar
Agències 22/01/2019
Carles Puigdemont, president legítim de la Generalitat de Catalunya

En defensa dels drets dels diputats i diputades

ACN Barcelona .- Carles Puigdemont ha recorregut davant del Tribunal Constitucional (TC) l’acord de Junts per Catalunya i ERC a la Mesa del Parlament de 9 d’octubre del 2018 pel qual se li va retirar la delegació de vot, segons ha avançat ‘Eldiario.es’ i ha confirmat l’ACN. L’expresident de la Generalitat qüestiona la resolució de la Mesa perquè, segons el seu parer, va vulnerar els seu dret fonamental de participació política, recollit a la Constitució espanyola. A l’escrit que ha presentat al TC, Puigdemont recorda que abans que la Mesa li retirés la possibilitat de delegar el vot, li havia concedit en diverses ocasions, algunes de les quals recorregudes davant del TC –i pendents de resolució- i altres que no van ser qüestionades per cap dels actors en joc.

 

Puigdemont considera que els seus drets són intocables

 

A més, recorda que el 2 d’octubre el ple va votar per majoria absoluta no suspendre’l com a diputat. Puigdemont subratlla que aquesta resolució tampoc va ser impugnada davant del TC, i que, per això, el 4 d’octubre ell va ratificar la voluntat de delegar el vot, en aquest cas en la persona del diputat Albert Batet, diputat que havia triat mesos abans.

 

El 9 d’octubre, en canvi, la Mesa va acordar “de manera arbitrària” deixar sense efecte aquesta delegació de vot i va convidar els diputats afectats per aquesta decisió a designar un diputat per a l’exercici dels seus drets parlamentaris. És a dir, es canviava la delegació del vot per aquesta designació, un exercici semàntic que en aquell moment va ser objecte de gran polèmica. A parer de Puigdemont, aquest acord “viola” el dret fonamental de la participació política, i és per això que l’ha recorregut davant del TC.

 

El portaveu de Junts per Catalunya al Parlament, Eduard Pujol, ha dit en entrevista al 324 que la decisió de Puigdemont de recórrer aquest acord de la Mesa del Parlament respon a una qüestió tècnica necessària per a la seva defensa, per la qual cosa ha tret ferro a la lectura que suposi un enfrontament entre l’expresident, el seu mateix grup parlamentari i ERC.