Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Puigdemont recorda els deures pendents de Catalunya en producció d’energia renovable

El president exiliat ha mostrat el model eòlic d’Escòcia i n’ha destacat el potencial. També ha posat en relleu que Catalunya, en aquest àmbit, no ha aconseguit sortir del seu estancament

Redacció
Redacció 24/08/2021
Carles Puigdemont en la roda de premsa a l'Eurocambra sobre el suplicatori, el 24 de febrer del 2021 a Brussel·les

Carles Puigdemont ha mostrat un dels deures pendents de l’Estat espanyol. En detall, ha explicat quina és la producció energètica d’Escòcia i n’ha destacat les seves virtuts. Puigdemont ha afirmat que el procés de transformació energètic en el qual està sotmès el país de Regne Unit està permetent “l’articulació d’un sistema energètic que descarbonitza i alhora permet sobiranitzar-se”.

Així, ha exposat un dels possibles models a seguir, ja que en el primer trimestre han aconseguit suficient energia per satisfer “dues vegades” les llars del país. Mostrant que el canvi tecnològic és possible. Espanya és un dels països en l’àmbit mundial que tenen un major potencial pel que fa a la producció d’energia renovable. De fet, tant en l’eòlica com en la solar, Espanya podria haver-hi invertit. Cal recordar, però, que part d’aquest retrocés podria ser causat per l’impost al sol que va legislar l’executiu de Mariano Rajoy, un partit en el qual alguns dels seus membres han tingut alts càrrecs amb elèctriques.

Val a dir que la transició cap a les energies renovables també ha afectat Catalunya, que no ha progressat suficientment, perquè no s’ha fet una aposta amb les dimensions que mereix. L’avenç insuficient d’aquest sector pot ser degut a causa que la regulació de l’àmbit no ha progressat i, per tant, no ha possibilitat aquesta tipologia de negocis. Indubtablement, la producció energètica és un dels punts clau pel futur català, ja que una gran quantitat de sectors econòmics en depenen.