Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Puigdemont davant la reacció del rei: “Qui no es va aixecar no va ser una persona sinó Espanya”

El president a l’exili denuncia que és un gest que ha “ofès el poble colombià”, però que en el fons és Espanya qui ho permet

Redacció 09/08/2022
El president exiliat, Carles Puigdemont

Gustavo Petro és el nou president de Colòmbia, i resulta ser el primer president d’esquerres, amb opcions de poder canviar el tarannà del país sud-americà. A la possessió del nou president hi han assistit personalitats mundials, inclòs el rei espanyol Felipe VI, però amb un gest molt significatiu ha demostrat com d’incòmode se sentia durant una cerimònia que implicava l’entrega de l’espasa de Bolívar al president. Aquesta es tracta d’una eina que feia servir per combatre l’exèrcit espanyol ja fa més de 200 anys.

Totes les personalitats es van aixecar i van aplaudir el gest, mentre que Felipe VI es va quedar assegut i sense aplaudir. Un gest que ha provocat força polèmica a les xarxes socials. De fet, el president a l’exili no ha tardat a reaccionar i ho ha criticat en una piulada. En primer lloc, denuncia que és un gest que ha “ofès el poble colombià” i, però que en el fons és Espanya qui ho permet: “La Constitució diu que el responsable seria el ministre que l’acompanya, que ratifica de manera tàcita amb la seva presència tot allò que fa i diu el rei”

Finalment conclou, “qui no es va aixecar no va ser una persona sinó Espanya”.