Edició 1770

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 31 de maig del 2023
Edició 1770

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 31 de maig del 2023

Puigdemont carrega contra el discurs de Macron recriminant-li la persecució contra el català a la Catalunya Nord

Puigdemont no ha dubtat a comparar el discurs de Macron amb la realitat que viuen els catalanoparlants a la Catalunya Nord: "Tenim el mateix dret que vosaltres a somiar en la nostra llengua?"

|

- Publicitat -

El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha criticat el discurs que recentment va fer el president de França, Emmanuel Macron, des de La Haia, on va exposar la seva visió sobre el concepte de la “sobirania europea” i la proximitat amb els Estats Units d’Amèrica (EUA).

Publicitat

Durant el seu parlament, Macron va fer palès que el seu objectiu per la Unió Europea és que aquesta tingui aliats, però que també tingui la capacitat per escollir-los, a la vegada que vol que sigui un organisme independent dels EUA, i no un “seguidor”. El discurs de Macron està enfocat a carregar contra la submissió (també lingüística) de la UE a als EUA, motiu pel qual el president Puigdemont ha decidit criticar l’actitud del govern francès vers la llengua catalana i la Catalunya Nord.

“La sobirania europea no és només un concepte o una fantasia. És l’absoluta necessitat, en un món perillós, de viure i somiar per nosaltres mateixos com a europeus”, diu Macron en el seu discurs. A continuació, el president francès deixa ben clar que el seu objectiu és també que l’anglès no sigui l’idioma predominant a la Unió Europea: “Jo soc un somiador, i soc realista. Però no vull que els meus somnis siguin somiats en la llengua d’altra gent, vull que la nostra música sigui la que soni a tot arreu. Vull que la nostra literatura formi part d’aquesta discussió permanent entre les diferents capitals del nostre continent… per ser impulsat per una traducció permanent”.

Davant aquest discurs, Puigdemont no ha dubtat a l’hora d’assenyalar les contradiccions del discurs de Macron amb la realitat que viuen els catalanoparlants a la Catalunya Nord, especialment arran de la citació judicial que ha rebut l’alcalde d’Elna per haver celebrat un ple en llengua catalana.

Et pot interessar  Premis Sonor 2023: tots els guanyadors i guanyadores dels premis de podcast en català

“Què passa amb els meus somnis com a catalanoparlant?” pregunta Puigdemont a Macron tot citant el seu discurs, i preguntant-li el motiu pel qual l’alcalde d’Elna és perseguit per les autoritats franceses per haver autoritzat l’ús de la llengua catalana en un ple municipal. “Per què no podem utilitzar la llengua catalana al Parlament Europeu? Tenim el mateix dret que vosaltres a somiar en la nostra llengua?” conclou Puigdemont.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió