Diumenge, 28 de novembre de 2021 - Edició 1221
La República

Puig, un any després del 27-O: “Rajoy no volia fer política perquè ja havia engegat la maquinària judicial”

El conseller de cultura a l’exili, Lluís Puig, recorda el 27 d’octubre de l’any passat des de Brussel·les i recorda que el president legítim, Carles Puigdemont, va prendre la decisió […]

Marina Almansa
Marina Almansa 26/10/2018

El conseller de cultura a l’exili, Lluís Puig, recorda el 27 d’octubre de l’any passat des de Brussel·les i recorda que el president legítim, Carles Puigdemont, va prendre la decisió de no anar a eleccions després de no veure indicis de diàleg per part del Gobierno, i afirma que “Rajoy no volia fer política perquè ja havia engegat la maquinària judicial”. Puig assegura estar convençut que si el president hagués intuït garanties de diàleg Catalunya hagués anat a eleccions però lamenta que “no hi van ser”.

En una entrevista a Els Matins de TV3, Puig ha reconegut que la solitud de Puigdemont ara fa un any el commou, perquè “sabia que la decisió final només la podia prendre ell” i ha escenificat que les discrepàncies entre ERC i PDeCAT no eren en bloc: hi havia diputats partidaris de l’opció d’eleccions en els dos partits, però ha afegit que “la responsabilitat del governant és poder canviar de decisió si és per anar a millor”.

L’exconseller de cultura ha admès que molta gent es va poder sentir decebuda “pel que s’havia estat comprometent” en la campanya prèvia a l’1-O, però la situació, diu, era molt complexa.

Respecte les últimes informacions que s’han publicat que parlen de la relació entre Junqueras i Puigdemont, l’exconseller ha assegurat que “el que seria un gran titular és que aquests dos partits s’entenguessin” però ha recordat que “hem arribat fins aquí” tot i ocupar espais polítics molt diferents.

El judici des de Brussel·les

“Ahir va ser un dia trist”, ha reconegut Puig, després que es donés el toc de sortida al judici dels processats que tot apunta que començarà al gener. “A Europa almenys ens tracten com persones humanes”, ha subratllat. “Viurem el judici amb molt de dol per les nostres companyes i amb l’ànim d’ensenyar totes les anomalies processals al món”.

Lluís Puig recorda la decisió de l’exili però ha assegurat que “ningú es podia imaginar aquesta repressió brutal” i ha explicat que es creia que “si s’havien convocat eleccions pel 21-D no serien capaços de posar a ningú més a la presó”, ha conclòs.