Edició 2240

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 12 de setembre del 2024
Edició 2240

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 12 de setembre del 2024

PSOE, PP i Vox tanquen la porta a una iniciativa d’ERC al Congrés per a la despenalització del cànnabis

|

- Publicitat -

PSOE, PP i Vox han tancat la porta aquest dimarts a una iniciativa d’ERC per a la regulació del cànnabis tant pel que fa a l’ús terapèutic com al recreatiu. Les tres formacions s’han oposat a la presa en consideració del text dels republicans, que apostava per despenalitzar el consum d’aquesta substància a la via pública, on es podria utilitzar en les mateixes condicions que el tabac, així com la comercialització en establiments autoritzats.

Publicitat

També establia la legalització del cànnabis com a medicament i la regulació del seu comerç amb recepta mèdica. La tramitació de la iniciativa d’ERC ha comptat amb el suport de Podem, Junts, PDeCAT, CUP, Bildu, PNB, Cs, Més País i Compromís.

El text recordava que el marc legal actual “no reflecteix la realitat” sobre el consum de cànnabis a l’Estat, malgrat que en les últimes dècades “s’han anat coneixent els beneficis de l’ús del cànnabis per al tractament de diverses malalties”.

Segons els seus promotors, 40 països de tot el món ja han regulat la comercialització d’aquesta substància, i el CIS apunta que a l’Estat el 90% dels ciutadans defensa la creació d’un marc regulador per al cànnabis terapèutic.

El text buscava “protegir” els drets dels consumidors i reduir la “inseguretat” que envolta actualment la seva comercialització i apostava per garantir un “accés segur” al cànnabis “tant en l’ús terapèutic com recreatiu”, així com la “desestimatització” dels seus usuaris.

La proposta d’ERC apuntava a més que la regulació permetria lluitar conta l’economia submergida, evitar les pràctiques del crim organitzat i l’establiment d’un marc normatiu que proporcioni seguretat jurídica a les activitats relacionades amb aquesta substància.

La diputada d’ERC Marta Rosique ha recordat al Congrés que el consum de cànnabis “ha estat, és i serà una realitat” malgrat que “alguns ho vulguin amagar sota l’estora”. “Negar-lo, prohibir-lo o tapar-se els ulls no farà que el consum desaparegui”, i promou “la llei de la selva” que permet que les màfies s’enriqueixin.

Segons Rosique, la desregulació comporta “més consum, menys qualitat, més addicció i més màfies”, i per tant el Congrés ha de “regular” per evitar “descontrol i inseguretat”.

La CUP ha donat suport a la proposta. En roda de premsa al Congrés la diputada Mireia Vehí ha recordat que “el cànnabis es consumeix agradi o no al legislador, i és una substància present a la vida quotidiana de molta gent, i té un vessant mèdic per pal·liar el patiment de molts pacients, i sembla absurd que continuï essent una substància d’ús il·legal, i a més si es legalitza genera impostos”.

També en roda de premsa, el portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, ha apuntat que la seva formació “no s’oposarà a la presa en consideració de la proposta” tot i que ha advertit que té “diferències respecte al contingut de la proposta en alguns àmbits”. “No veiem malament que es pugui discutir parlamentàriament”, ha conclòs.

Et pot interessar  El PSOE d'Aragó rebutja per unanimitat l'acord fiscal assolit entre ERC i el PSC

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha recordat que la setmana passada el parlament va aprovar una iniciativa que anava en la direcció del text d’ERC, i per tant, Junts hi dona suport.

El diputat del PP Eduardo Carazo ha justificat el ‘no’ de la seva formació a la regulació “d’una droga que apareix a la convenció de la ONU sobre estupefaents”, i per tant, malgrat que el consum de drogues “no pot ser un tema tabú”, tampoc s’ha d’abordar “des de la ingenuïtat”. Carazo ha recordat que el cànnabis genera efectes secundaris importants i cal no abordar-lo des del vessant recreatiu.

El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha avançat el ‘no’ del seu partit a la iniciativa, perquè “una cosa és la regularització del cànnabis per a ús terapèutic i una altra cosa per a ús recreatiu”.

Durant el debat, el diputat del PSOE Sancho Guardia ha tancat la pota a la iniciativa. Ha insistit que cal diferenciar entre l’ús medicinal i el recreatiu del cànnabis. La qüestió, segons ha afirmat, no genera consens a la cambra suficient per regular totes els vessants del cànnabis.

Segons el PSOE, la iniciativa d’ERC està “plena d’imprecisions” i situaria l’Estat “al marge de la legislació dels països de l’entorn”. “La seva proposta va en contra del Dret Internacional i de la Constitució”, ha sentenciat.

La iniciativa d’ERC ha fet el mateix recorregut que les tres anteriors que han arribat a la cambra baixa. L’última, signada per Més País l’octubre de 2021, també va plantejar una regulació que va xocar amb els vots en contra del PSOE, PP i Vox. També està pendent de debat una altra proposició de llei de Podem i una proposició no de llei signada conjuntament per Podem, ERC i Bildu.

El 22 de juny del 2022 la Comissió de Sanitat del Congrés va aprovar –amb els vots del PSOE- un text que obria la porta a l’ús del cànnabis amb finalitats medicinals. El text establia un termini de sis mesos perquè l’Agència Espanyola de Medicaments (AEMPS) per fer encaixar a la normativa l’ús del cànnabis medicinal. Fins avui, però, no hi ha hagut progressos en aquesta direcció.

El 2018 el Tribunal Constitucional va declarar nul·la una llei del Parlament de Catalunya per a la regulació de les associacions de consumidors de cànnabis. Aquell text, com el que ha defensat ERC, regulava el cultiu i el transport de marihuana per part d’aquests clubs. El TC va resoldre que la llei envaïa les competències de l’Estat.

El 16 de febrer del 2023 el Parlament va aprovar de nou una resolució de la Comissió de Salut que insta el Govern a incloure les associacions cannàbiques com a part integral de les polítiques i estratègies de salut pública. Hi van votar a favor ERC, Junts, En Comú Podem i CUP.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut