Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

Protesta contra el trasllat de positius entre residències: “Només serveix per posar en perill usuaris i treballadors”

El sector reclama que es facin tests setmanals als treballadors dels geriàtrics per aturar els contagis

Redacció 19/12/2020
Sala d'hospital amb pacients amb covid-19 al Trueta | ANC

Desenes de persones s’han concentrat aquest dissabte a la plaça Sant Jaume de Barcelona per rebutjar el trasllat d´usuaris positius de covid-19 entre geriàtrics de Catalunya. La mobilització, convocada per la Coordinadora Residències 5+1, ha denunciat que aquesta acció “no resol res i només serveix per posar en perill usuaris i treballadors de la residència receptora”. Segons la presidenta i portaveu de l’entitat, María José Carcelén, els usuaris positius s’haurien d’aïllar en centres o espais medicalitzats, fora de les residències. Carcelén ha exigit a Salut que faci “tests setmanals als treballadors per aturar els contagis, que hi hagi prou personal als geriàtrics i que garanteixi les visites i sortides dels residents”.

La portaveu de la Coordinadora Residències 5+1 ha explicat que “hi ha un pla de la Generalitat que consisteix en posar oxigen a una quarantena de residències de Catalunya per traslladar-hi positius d’altres centres”. Davant d’això, Carcelén ha recordat que en aquests centres residencials hi viuen “persones vulnerables que també tenen un risc molt important” i ha considerat que “això té un risc claríssim perquè s’està posant a dins dels centres el virus i això pot fer que s’escampi com la pólvora”. A més, ha denunciat que a les residències on s’han traslladat positius “no hi ha servei mèdic ni infermeria 24 hores” i que “a la nit només hi ha un gericultor sense formació sanitària”. De fet, a parer seu, aquest ha estat el problema que ha originat el brot al centre residencial de Tremp.

 

Per tot plegat, la Coordinadora Residències 5+1 -formada per familiars de persones grans que viuen en residències de titularitat pública- ha reclamat al departament de Salut “aïllar fora de les residències els positius en espais medicalitzats”, que “no tanquin les portes dels hospitals a la gent gran” i “més control als centres”. “Si hi hagués hagut més control, no hi hauria 59 morts a Tremp i això ja no té solució”, ha reblat Carcelén.

 

La manifestació d’aquest dissabte al migdia ha tingut el suport de diverses entitats, entre elles la Marea de Pensionistes de Badalona i les associacions els Estels Silenciats i Familiars Residència Falguera. Els concentrats duien pancartes on es podia llegir lemes com “no al trasllat de positius”, “cap més mort evitable”, “els nostres estels han estat silenciats”, “drets per tota la vida”, “volem residències, no pseudohospitals” o “governi qui governi lo públic es defensa”. A més, en diversos moments els concentrats han demanat la dimissió del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i de la consellera de Salut, Alba Vergés.