Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de octubre del 2023
Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de octubre del 2023

Presa de pel de la Moncloa a Catalunya: Qualifica d’històrics” els acords de la Bilateral

|

- Publicitat -

Isabel Rodríguez diu que la taula de diàleg es convocarà quan es puguin tancar acords

Publicitat

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha qualificat aquest divendres “d’històrics” els acords assolits a la reunió de la Comissió Bilateral, perquè malgrat que no recullen les principals reivindicacions de la Generalitat són els primers avenços en autogovern “en una dècada”. Rodríguez ha destacat alguns acords en qüestions “emocionals”, ha dit, com el traspàs de l’estació meteorològica del Turó de l’Home. No ha concretat la convocatòria de la taula de negociació, tot recordant que els dos governs es van emplaçar a treballar “sense terminis, sense pressa i sense pausa”, i s’ha limitat a dir que se celebrarà quan pugui servir per tancar alguns acords.

Rodríguez ha fet aquestes manifestacions en roda de premsa després de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, han demanat celeritat en els acords i els traspassos, i han lamentat que la reunió hagi portat només “acords minsos i de poca entitat”.

La portaveu del govern espanyol ha negat la major i ha defensat que aquests són uns acords “històrics”. “No és una percepció, sinó un fet constatable”, ha assegurat, perquè s’ha aconseguit “avançar en l’àmbit competencial de Catalunya” cosa que “no s’havia produït en una dècada”, i això ja és “molt rellevant”.

“Fa 10 anys que Catalunya no avançava en autogovern i avui després de sis mesos de feina hem aconseguit avançar en tres matèries” ha dit.

A més, segons la portaveu, el fet que s’hagi celebrat la Bilateral ja suposa “normalitzar una comissió molt important, estatutària”, on “les dues administracions compartim espais que ens són comuns i on hem de parlar i entendre’ns”.

Per tot plegat, ha dit, avui s’ha “certificat un gran acord”, perquè s’ha “avançat” en beques i ajuts escolars, assegurances escolars, i mòduls judicials. També ha destacat els avenços en l’encaix de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) amb la Renda de Ciutadania, i en coses “determinants” com la cessió de la B-23, que anirà acompanyada de 20 milions d’euros per a un nou carril bus.

A més, ha destacat el traspàs de 30 quilòmetres del canal Xerta-Sènia, que permetrà arribar a 4.800 potencials regants, i qüestions “emocionals” com el traspàs de l’estació meteorològica del Turó de l’Home, un observatori que “avui el govern d’Espanya retorna als seus legítims propietaris, a la Generalitat, i als catalans perquè puguin fer un ús recreatiu”.

La taula de diàleg, sense dates i quan hi pugui haver acords

Pel que fa a la taula de diàleg, ha recordat que aquest divendres no s’ha abordat perquè “són carpetes de treball diferents”, i en tot cas ha apuntat que la voluntat del govern d’Espanya és la recuperació “del diàleg i de la normalitat”.

En aquest sentit, ha recordat que al setembre els dos governs van acordar treballar “sense terminis, sense pressa i sense pausa”, i “tal com va dir el president del govern, hi haurà taula de diàleg, però serà amb el rigor que mereix portar algunes qüestions perquè es tradueixin en alguns acords”.

Pel que fa a rodalies, ha recordat que el seu govern ha compromès de “ni més ni menys 400 milions d’euros per a Rodalies a Catalunya”.

Espera que Aragonès vagi a la Conferència de Presidents

Respecte a la Conferència de Presidents del dia 25, Rodríguez ha destacat que “és molt important que Catalunya tingui veu als fòrums multilaterals”. Ha recordat que el Govern ha participat a les tasques preparatòries de la Conferència de Presidents i també ho fa a les sectorials.

“Jo encara confio que es pugui produir aquesta participació també del president, perquè crec que el catalans han de tenir veu al fòrum on es parlarà de la gestió sanitària i dels fons europeus”.

Les dues parts han assolit un preacord per l’encaix de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) amb la Renda de Ciutadania que ja ofereix el Govern, i han acordat crear tres ponències tècniques per treballar el traspàs de les beques i ajuts escolars, assegurances escolars, i mòduls judicials.

La Bilateral ha servit també per concretar la cessió a la Generalitat dels 30 quilòmetres del Canal Xerta-Sènia, set depuradores que ja gestionava la Generalitat però dels què no tenia la titularitat, la reutilització de l’afluent de la depuradora d’aigües residuals del Llobregat, el Registre Civil de Barcelona i l’equipament meteorològic del Turó de l’Home

No hi ha hagut concrecions sobre Rodalies ni cap dels altres grans traspassos que reclama la Generalitat.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió