Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Zelenski sol·licita a Qatar un augment de la producció de gas i petroli per esquivar “el xantatge” de Rússia

|

- Publicitat -

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha demanat a Qatar que augmenti la producció de gas i petroli per evitar el “xantatge” de Rússia. “Qatar és un exportador fiable i sòlid de recursos energètics, i pot contribuir a estabilitzar la situació a Europa. El futur d’Europa depèn dels vostres esforços”, ha afirmat Zelenksi aquest dissabte en una intervenció telemàtica en la inauguració del Fòrum de Doha. “Els insto a incrementar la producció d’energia. Cal fer entendre a Rússia que cap estat pot usar l’energia com una arma i fer xantatge al món”, ha insistit el president ucraïnès, que també ha reclamat una “autèntica reforma” de les institucionals internacionals per no haver impedit la guerra i la invasió de Rússia a Ucraïna.

“Una reforma real de les institucions perquè un país no pugui fer el que vulgui. Perquè algú 28 vegades més gran (comparant Rússia amb Ucraïna) no cregui que pot permetre-s’ho tot”, ha reflexionat en veu alta Zelenski, que s’ha referit igualment a la possible utilització d’armes nuclears per part de Putin. “La intimidació amb armes nuclears és una amenaça per a tot el planeta. I la conclusió que traiem és que tots els països necessiten armes nuclears per poder defensar-se d’una invasió”, ha interpel·lat el president d’Ucraïna a la seva audiència al Fòrum de Doha, que reuneix a líders i estrategues polítics de tot el món per abordar els principals afers de màxima preocupació global.

Publicitat

“Necessitem garantir que les capacitats nuclears d’un país no s’usin per cometre injustícies contra altres nacions”, ha volgut recalcar Zelenski, que tot i les sancions generalitzades de la comunitat internacional, considera que “Rússia encara no ha estat castigada pel que ha fet a Ucraïna”. No obstant això, el president d’Ucraïna ha afirmat que durant aquesta setmana l’exèrcit ucraïnès ha descarregat “poderosos cops militars” contra l’exèrcit rus i ha parlat ja de més de 16.000 baixes a l’exèrcit de Putin des de l’inici de la invasió fa 31 dies, una xifra molt superior a les 1.351 baixes reconegudes ahir divendres pel Ministeri de Defensa rus.

Nou toc de queda a Kíiv fins al dilluns

En paral·lel, l’alcalde de Kíiv, Vitali Klitschko, ha decretat un nou toc de queda a la capital d’Ucraïna que estarà vigent entre les 20.00 hores d’aquest dissabte i les 07.00 hores del dilluns 28 de març. “Durant el toc de queda només els vehicles amb permisos especials podran desplaçar-se. Els habitants de Kíiv poden sortir al carrer, però només per anar als refugis quan sonin les alarmes antiaèries. El transport públic, els comerços, les farmàcies i les gasolineres estaran tancats”, ha precisat Klitschko en un missatge al seu canal de Telegram. L’última vegada que la ciutat va decretar aquesta mesura va ser el dilluns 21 de març i el toc de queda es va allargar 48 hores fins al dimecres 23.

Deu corredors humanitaris habilitats en zones de conflicte

Finalment, la viceprimera ministra d’Ucraïna, Irina Vereshchuk, ha comunicat que s’ha acordat amb la part russa habilitar 10 corredors humanitaris en zones de conflicte. Els corredors estaran oberts al llarg d’aquest dissabte per evacuar els civils d’àrees que es troben a primera línia dels combats en diversos pobles i ciutats d’Ucraïna. En una compareixença a la televisió estatal, Vereshchuk ha detallat que els civils que intentin sortir de la ciutat de Mariúpol, al sud del país i sota setge des de fa més de tres setmanes, hauran d’abandonar la zona en transport privat, ja que les forces russes no deixen que els autobusos passin pels punts de control establerts.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut