Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Zapatero dona suport a l’amnistia i assegura que és plenament constitucional

L'expresident, però, rebutja frontalment el dret a l'autodeterminació del poble català: "No és coherent amb el nostre programa, l'amnistia sí"

|

- Publicitat -

L’expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha defensat l’amnistia aquest dilluns, i ha afirmat que el sorprenen “alguns pronunciaments en contra”, d’un instrument que és plenament “constitucional” i que respon a “l’interès general”. En una entrevista a Onda Cero, Zapatero ha afirmat que l’amnistia forma part d’un procés per “intentar el retrobament”, perquè “hi ha un problema històric i l’hem d’encarar, no podem mirar cap una altra banda”. Segons Zapatero, el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va encertar amb els indults, i “si ara cal canviar d’opinió” respecte a l’amnistia “per l’interès general, es canvia”. “L’autodeterminació no és coherent amb el nostre programa, l’amnistia sí”, ha dit.

Zapatero ha apuntat que ell personalment “ajudarà” a assolir un acord entre el PSOE i Junts, tot i que ha recordat que les negociacions s’han de fer amb “discreció” i la legislatura ha de permetre “abordar” qüestions “latents” com “el conflicte de Catalunya” per “veure la perspectiva de fons del que ha passat sobretot des del 2017, però que prové del 2010 amb la sentència del Tribunal Constitucional”.

Publicitat

En aquest marc, ha advertit que una hipotètica sentència del Tribunal Constitucional en contra de l’amnistia deixaria l’Estat sense una eina per afrontar futures situacions “excepcionals” per resoldre conflictes de caràcter polític. L’amnistia, ha dit, “forma part d’un procés per iniciar un retrobament a la societat catalana i entre el conjunt de Catalunya amb l’Estat”, perquè “no podem deixar que els conflictes es mantinguin larvats” i “hi ha una responsabilitat de l’Estat molt important”.

“Després de la sentència del TC que va modificar un estatut que s’havia votat en referèndum pels catalans es va produir un xoc de legitimitats” i una “reacció contrària” de gran part de la societat catalana a la sentència del 2010″, ha recordat, i “el problema no va quedar resolt”. En aquest sentit, ha destacat que malgrat que hi va haver anys per reconduir aquella situació, el PP no ho va fer possible i “el 2017 vam tenir una crisi gravíssima que tot i que estem millor encara segueix latent”.

Et pot interessar  Illa es renta les mans en el 'cas Koldo': admet que va reunir-se una vegada amb Koldo García però afirma que el Ministeri no li va comprar res

Per això ha afirmat que el PP “hauria de ser “més prudent” a ‘hora de criticar les polítiques del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, respecte a Catalunya, perquè Als populars “els ha passat el que els ha passat”, en referència al referèndum d’autodeterminació i la declaració d’independència.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut