Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024
Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024

Wagensberg alerta que “ens equivocarem si pensem que trobarem un text que els jutges no intentaran rebentar”

Lamenta l'"oportunitat perduda" amb la llei d'amnistia, assegurant que el seu redactat "estava bé" i que el problema "és dels jutges"

|

- Publicitat -

Ruben Wagensberg, el diputat d’ERC i secretari quart de la Mesa del Parlament es pronuncia sobre la llei d’amnistia poques hores després de la seva arribada a Ginebra (Suïssa). Aquest dimarts, arran del fracàs de la primera votació al Congrés de la llei d’amnistia, el republicà ha marxat de forma temporal a Suïssa per tal d’assessorar-se jurídicament davant la persecució ideològica que el jutge Manuel García-Castellón du a terme contra els encausats pel Tsunami Democràtic i el ‘cas Volhov’.

Wagensberg ha atès l’ACN per explicar que parlar d'”exili” en el seu cas “queda molt gros” perquè directament “no és cert”: “No em considero un exiliat ni tinc la voluntat de permanència a Suïssa. De fet, no estic ni citat”, ha argumentat. El diputat d’ERC ha exposat que va anar a Ginebra pels volts de Nadal, coincidit amb la baixada d’activitat parlamentària -és secretari de la Mesa-, per aprofitar i buscar els “suports necessaris” d’advocats internacionals. Sobretot a partir de la “volada i envergadura” que prenia la causa del Tsunami, on està “presumptament investigat”.

Publicitat

A Ginebra és on hi ha la major part d’organitzacions en clau de drets humans, tal com ha destacat, una àrea que Wagensberg coneix bé: tant per l’experiència de la seva pròpia família paterna, com pels aprenentatges dels exiliats independentistes del procés. A més, el diputat coneix bé la realitat de l’exili i les persones refugiades, per la seva pròpia feina. Va ser portaveu de la campanya ‘Volem acollir’, de la plataforma Casa nostra, casa vostra.

Wagensberg també ha insistit que no ha tingut pas cap notificació oficial per la causa de terrorisme, però que es pot considerar inclòs en “l’exclusió” que pretenen els jutges, en referència a la llei de l’amnistia. En aquest sentit, i després que el Congrés no aprovés ahir la llei, el diputat ha lamentat “l’oportunitat perduda”: “Ens equivocarem si pensem que trobarem un text que els jutges intentaran no rebentar”.

Et pot interessar  ERC insta el PSOE a reconèixer al Congrés que hi ha "guerra judicial" contra l'independentisme i l'esquerra espanyola

Tal com ha subratllat el diputat republicà, els jutges han demostrat que estan “disposats” a anar modificant les seves imputacions a mesura que van coneixent els textos que es van publicant de la llei. Un text que, per cert, Wagensberg considera que ja estava “ben articulat”, a partir dels “millors” juristes de diversos partits: “L’articulat està bé. El problema és dels jutges”.

Així mateix, Wagensberg constata la “paradoxa” que ahir la llei va quedar paralitzada, i no pel PP, Vox o els jutges, sinó pel mateix moviment independentista -a partir del ‘no’ de Junts. A més, el diputat lamenta les “confiances trencades” entre els partits del bloc sobiranista: “Només feia falta veure qui ahir ho estava celebrant i feia les cares de felicitat al Congrés”.

El parlamentari també ha parlat amb l’ACN de salut mental, per subratllar que ha estat “inevitable” que ell sentís un “impacte personal” a partir de la “repressió” de l’Estat. Wagensberg ha parlat d’ansietat i angoixa, fet que l’ha portat a intentar aïllar-se de l’actualitat informativa les darreres setmanes.

Wagensberg ja havia explicat abans, en una entrevista a Rac1, que li fa “pànic” tornar a Catalunya veient com s’està posant la situació judicial: “Però vull tornar i fer la meva feina al costat de la meva gent. No vull ser on soc”, ha reiterat.

El diputat va informar el seu cercle més proper i també a ERC de la decisió de traslladar-se temporalment a Ginebra, on ja ha pogut parlar amb la secretària general del partit, Marta Rovira, exiliada a Suïssa des de 2018.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut