Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Vilalta: “No permetrem que es diguin mentides sobre el que fem per defensar la llengua”

|

- Publicitat -

ERC ha tornat a defensar el polèmic acord per modificar la llei de Política Lingüística. La portaveu, Marta Vilalta, ha afirmat que el pacte entre PSC, republicans, Junts i comuns és “bo, fort” i està “ben travat”, i ha asseverat que “manté el consens” tot i que JxCat se’n desmarqués hores després d’entrar-lo al registre parlamentari.

En roda de premsa a la seu d’ERC, Vilalta ha subratllat que cal tirar endavant els tràmits de la cambra sobre la proposició de llei i que, en tot cas, es poden fer “petites esmenes” per modificar-la si cal. Així mateix, la portaveu d’ERC ha assenyalat que s’han dit “mentides” sobre el text, sense especificar-ne l’origen: “No permetrem que es diguin mentides sobre el que fem per defensar la llengua”.

Publicitat

Vilalta ha defensat la vigència del pacte de la proposició de llei, registrada i signada divendres al matí pels grups de PSC-Units, ERC, Junts i En Comú Podem. La portaveu republicana ha remarcat que l'”ampli suport” per modificar per lectura única i “ràpida” la llei de Política Lingüística està “ben travat” i que és “fort”, encara que JxCat es desmarqués de l’entesa, hores després de signar-la.

Així doncs, Vilalta ha constatat que la proposició de llei està firmada i registrada per 106 diputats i diputades, i que “ningú ha dit el contrari” al respecte: “El consens hi era d’entrada, i considerem que hi continua sent”, ha insistit, per després remarcar que “ningú ha presentat cap renúncia”.

ERC sí que s’obre a fer “petites esmenes”, “si es pot”, després de continuar els tràmits parlamentaris previstos, per tal que “tothom estigui més còmode”. Vilalta ha reiterat que el text “fa el que cal fer: reforçar el català al sistema educatiu”.

La també portaveu del grup parlamentari ha avisat que ERC “no renuncia a res” i que tampoc permetrà que es diguin “mentides” sobre el que fa el partit per tal de defensar la llengua. “I n’hem sentit moltes”, ha afegit. Vilalta ha subratllat que totes les decisions que ha pres Esquerra al voltant de la llengua han estat per reforçar el català i protegir-lo “dels qui el volen atacar i silenciar”.

Et pot interessar  Albiach critica les hipotètiques aliances del PSC i ERC amb Junts

En aquesta línia, Vilalta ha advertit Cs que Esquerra “no permetrà” que el partit liberal se’n surti amb la seva estratègia de “perseguir la llengua, crispar-la i judicialitzar-la”. “No permetrem que els funcioni”, ha remarcat després que el grup de Carlos Carrizosa denunciés el conseller Josep González Cambray i quatre càrrecs més d’Educació a la Fiscalia per l’incompliment de la sentència del 25% de castellà.

La Moncloa va “tard”

D’altra banda, Vilalta també ha valorat la mesura de l’executiu espanyol per rebaixar 20 cèntims per litre de combustible per a tota la població, en el marc d’un pla valorat en 16.000 MEUR que inclou ajudes directes, rebaixes d’impostos i crèdits ICO. La portaveu d’ERC ha criticat que la mesura arribi “tard”, i ha recordat que altres estats fa setmanes que ja han pres decisions.

Vilalta ha reconegut que algunes de les mesures “coincideixen” amb la sintonia que ha defensat ERC. Tot i això, ha afegit que és “incomprensible” que Madrid no apliqui encara cap solució sobre el preu de la llum i continuï mirant “cap a una altra banda”. “Calen mesures d’impacte directe, apostar per la transició energètica, i deixar enrere el sistema d’oligopolis perpetuat a l’Estat”, ha conclòs. La roda de premsa d’ERC ha començat amb gairebé 30 minuts de retard.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut