Diumenge, 17 de gener de 2021 - Edició 906
La República

[Vídeo] Una dona de Sabadell denuncia l’ús desproporcionat d’una pistola Taser dels Mossos

El Centre Irídia creu que el fet “podria ser delictiu” i ofereix atenció a la víctima

Avatar
Agències 27/11/2020

El codirector del Centre Iridia, Andrés García Berrio, ha assegurat que hi ha “indicis clars de desproporcionalitat” en la reducció per part dels Mossos d’una dona a Sabadell amb pistola taser i ha demanat una investigació interna. Irídia s’ha posat en contacte amb la víctima per oferir els seus serveis jurídics i suport si decideix emprendre accions judicials. Segons ell, el fet “podria arribar a ser delictiu”. García ha apuntat que, segons es veu al vídeo que ha circulat, la dona està al terra perquè ja se li hauria aplicat una descàrrega i se li apliquen dues més “quan hi ha una clara superioritat” d’agents i no va armada ni hi ha un risc real per a la vida de ningú. Ha defensat que hi ha altres usos de la força “menys lesius”.

I és que García Berrio ha apuntat que no es té en compte l’afectació emocional i psicològica de l’ús d’aquestes pistoles. A més, ha insistit que es podria haver fet ús de la mediació o de la intervenció del personal psiquiàtric que hi havia al propi CAP, a les portes del qual van succeir els fets. Ha afegit que es pot emprar “una mica més de temps” perquè no hi havia armes ni una situació de risc real per a la vida o integritat física de les persones presents.

Per tot això, ha reclamat una investigació “profunda” per part del cos policial i també a nivell judicial. El codirector ha expressat la gran preocupació per l’ús d’aquestes armes i ha afirmat que en països com el Regne Unit s’ha arribat a un ús “generalitzat” davant de casos en què no seria necessari.

En aquest sentit, ha afirmat que les taser s’estan començant a fer servir per part de la Policia Nacional i que, segons el que els ha transcendit, no es contempla l’obligatorietat de gravar aquestes actuacions.

Per últim, s’ha mostrat en contra que les policies locals puguin fer ús d’aquestes pistoles, després que alguns sindicats les hagin demanat per a la Guàrdia Urbana de Barcelona arran del dispars a un sense sostre el passat cap de setmana.

;

 

Relacionats