Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024
Edició 2112

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 07 de maig del 2024

VÍDEO | Turull, crític amb l’actualitat política catalana: rebuig a l’Acord de Claredat, retrets a ERC i prudència amb la proposició de llei de la sequera

El dirigent de Junts insisteix que que la seva formació no veu "de cap manera" l'acord de Claredat

|

- Publicitat -

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha repassat a ‘Els Matins’ de TV3 l’actualitat política catalana, des de les incidències endèmiques de Rodalies, fins a la proposta del Govern d’Acord de Claredat per assolir un referèndum pactat amb l’Estat, passant per la sequera, ja que la tarda d’aquest dimarts es vota al Parlament la proposició de llei presentada per Junts que busca establir mesures per pal·liar-la i gestionar-la. Turull ha mostrat una postura crítica envers les principals qüestions que copsen l’agenda política catalana.

Junts no veu “de cap manera” l’Acord de Claredat

La proposta d’Acord de Claredat continua sense fer el pes al que fins el mes d’octubre va ser l’aliat d’ERC al Govern. Després que Aragonès presentés el full de ruta per l’acord, i convoqués els partits a una trobada el mes de juny, el secretari general de Junts ha deixat ara en l’aire l’assistència del partit a la taula. “Ja veurem què fem”, ha dit Turull a TV3, tot recordant que la proposta d’Aragonès “no té l’aval del Parlament”. El dirigent de Junts ha insistit que cal que partits i entitats independentistes es reuneixin per intentar refer la unitat, però també ha mostrat el seu rebuig a la proposta del Govern. “El que no pot ser és que hi hagi més complicitat en fer contents els qui estan en contra la independència”, s’ha queixat. “Aquest acord no el veiem de cap manera”, ha conclòs.

Publicitat

Turull pronostica bons resultats per la proposició de llei de la sequera: “S’estan acostant posicions”

Una altra qüestió d’actualitat abordada en l’entrevista ha estat la sequera, que és una de les principals problemàtiques que afecten de manera directa Catalunya, i que ha suposat adoptar mesures dràstiques, com ara el tancament dels Canals de l’Urgell. La cimera de l’aigua celebrada a finals de març va acabar sense acord, tot i que el Govern va aconseguir salvar el decret llei sobre la sequera amb l’abstenció del PSC i Junts, a canvi d’incorporar els compromisos que sorgissin d’aquella reunió. Un mes després, tanmateix, i davant la paràlisi del Govern, Junts va optar per registrar el dijous passat una proposició de llei amb mesures urgents per fer front a la sequera, i que començarà a debatre’s aquest mateix dimarts.

Et pot interessar  VIDEO | Puigdemont tornarà a Catalunya el dia del ple d'investidura, però deixarà la política si no és escollit president

La proposta de Junts estableix que les multes als ajuntaments incomplidors no es comencin a aplicar fins a l’1 de juliol, i des de la setmana passada hi ha negociacions entre Junts, ERC i PSC per acordar una fórmula, ja que va ser precisament el règim sancionador el que va impedir un acord polític en la cimera. A ulls de Turull, però, la gestió de la sequera no vindrà per les sancions sinó per “trobar la complicitat entre institucions”, tot i que defensa que tampoc poden haver-hi persones que se saltin les normes. En aquesta línia, Turull ha assegurat que el seu partit no serà immòbil i que, de fet, està disposat a parlar d’una moratòria, perquè vol que la seva proposició de llei tiri endavant. El secretari general ha augurat un bon pronòstic per la llei, la qual intentaran que s’aprovi amb el “màxim suport possible”, després d’aconseguir que les diferents posicions “s’acostin”.

Crítiques perquè ERC continuï aprovant pressupostos estatals que incompleixen amb Rodalies

El secretari de Junts també ha criticat que els republicans aprovessin els Pressupostos Generals de l’Estat, malgrat el reiterat incompliment d’aquest amb qüestions com Rodalies. Després que una nova avaria d’Adif provoqui incidències a la R2 Sud des d’ahir, Turull ha subratllat que el problema és que només s’executa una quarta part del que està al pressupost. “Et van enganyant i no ets un problema per a ells. A bodes em convides”, ha afegit. Segons Turull, els problemes en la circulació de Rodalies és una situació “volguda” perquè fa massa anys que passa el mateix.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut