Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

VÍDEO | Tensió a la UAB per un enfrontament entre l’alumnat antifeixista i l’organització espanyolista “S’ha Acabat”

L’alumnat antifeixista ha recriminat la presència de “S’ha Acabat” a la UAB, organització que vol “escampar el seu discurs constitucionalista i ultradretà”

Maria Garcia 05/10/2022
Cordó policial davant la carpa de l'entitat S'ha Acabat a la UAB Data de publicació: dimecres 05 d’octubre del 2022, 15:01 Localització: Cerdanyola del Vallès Autor: Albert Segura

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha viscut aquest dimecres, 5 d’octubre, moments de gran tensió a la Plaça Cívica del campus, on diversos membres de l’alumnat antifeixista s’han enfrontat amb l’organització espanyolista “S’ha Acabat”. L’enfrontament, que ha deixat alguns moments crítics i ha comptat amb la presència de diverses dotacions dels Mossos d’Esquadra, ha succeït en el marc de la celebració d’una fira d’entitats universitàries de la Comunitària, la jornada lúdica que substitueix la Festa Major de la UAB.

La tensió començava a mastegar-se passades les 12 del migdia, quan els membres de l’entitat unionista i propera a l’extrema dreta s’han instal·lat a la carpa sol·licitada. Aleshores, un grup de persones vinculat al moviment antifeixista de la UAB ha començat a increpar els socis de “S’ha Acabat” i a recriminar la seva presència al campus.  L’estudiantat antifeixista assegura que “S’ha Acabat” ha vingut per “escampar el seu discurs constitucionalista i ultradretà a la UAB” i que l’únic objectiu del grup és “muntar l’espectacle per fer-se les víctimes”. En el punt més àlgid de l’enfrontament, l’alumnat d’esquerres ha llançat ous i altres objectes contra la carpa.

El personal de seguretat de la universitat de Bellaterra s’ha activat ràpidament, desplegant-se al punt conflictiu; paral·lelament, cinc dotacions dels Mossos d’Esquadra, que ja eren a la zona, també s’han desplaçat fins a la carpa. L’Eix Central ha estat tallat a la circulació, i allà s’han estacionat vàries furgonetes del cos policial. El dispositiu policial comptava també amb un helicòpter, que ha sobrevolat la zona a molt baixa altura, segons l’ACN. El cordó ha impedit que el contacte entre ambdós grups s’intensifiqués.

La jornada lúdica, malgrat l’enfrontament, ha transcorregut amb normalitat i, de fet, ni la presència policial ni la tensió entre els alumnes antifeixistes i el grup unionista ha afectat l’activitat de la resta de l’alumnat que passejava per la fira. Alguns estudiants i altres persones presents, tanmateix, han publicat les imatges dels moments més crítics a les xarxes socials.