Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

VÍDEO | Puigdemont, sobre la sentència del TJUE: “Deixa les extradicions en via morta”

|

- Publicitat -

El president a l’exili Carles Puigdemont ha celebrat la sentència del TJUE en resposta a les prejudicials del jutge Pablo Llarena del Tribunal Suprem espanyol. “Deixa les extradicions en via morta”, ha remarcat, tot apuntant que “és molt significatiu que la sentència s’allunyi de les premisses de l’advocat del TJUE“.

Puigdemont també ha fet valdre la lluita “col·lectiva” a l’exili i ha destacat que és de “gran importància” el terme utilitzat a la sentència sobre l’existència que un “grup objectivament identificable” pugui ser perseguit. “És el que som nosaltres, els catalans que volem la independència i considerem que Catalunya és una nació”, ha dit.

Publicitat

El president del Consell de la República també ha explicat que, ara, el TJUE “regula les condicions amb el que es pot rebutjar una euroordre i obra una lluita política”. En aquest sentit, creu que l’informe del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l’ONU “pot ser tingut en compte a l’hora de fonamentar una euroordre com es va fer en el cas de la sentència belga”.

Finalment, el president ha conclòs que “res no estalvia de continuar lluitant. La lluita es va aclarint i s’han consolidat coses que defensàvem des de fa 5 anys. Ara, podem seguir la nostra lluita amb més solidesa. Una persecució política no té cabuda en les democràcies europees”.

Puig: “Estem molt més forts”

El conseller Lluís Puig s’ha mostrat “molt content” després de la sentència, tant personalment com pel fet que “Europa avui és més justa”. Pel que fa al següent pas de la injustícia espanyola, ha explicat que “no sabem si es presentarà una nova euroordre, suposem que sí”. Tanmateix, ha subratllat que ara ja s’acumulen dues sentències favorables, la de gener del 21 i la d’avui: “Ara estem molt més forts. No defallim, seguim la lluita pacífica i democràtica”.

Et pot interessar  Puigdemont obre una pàgina web on demana el suport de la ciutadania a la seva candidatura del 12-M

L’advocat que ha coordinat la defensa a l’exili, Gonzalo Boye, ha assegurat que ara “canvia l’escenari jurídic: es reconeixen una sèrie d’elements que portem demanant des de fa cinc anys” i ha destacat que “el TJUE diu que el TS no és el tribunal competent”. A més, ha recomanat “una lectura reposada de la sentència” a aquells que s’han aventurat abans d’hora a titllar-la a favor de les tesis de Llarena: “és molt bona en termes jurídics i ens dona els instruments per avançar i continuar lluitant en aquest procediment que mai hauria d’haver hagut d’iniciar-se”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut