Diumenge, 9 de maig de 2021 - Edició 1017
La República

[Vídeo] Puigdemont publica un vídeo de 2017 que va gravar per emetre’l si el detenien

‘La meva detenció no servirà per esborrar el conflicte polític que es viu entre l’Estat i Catalunya; al contrari, contribuirà a agreujar-lo’, assegurava el president exiliat

Redacció
Redacció 21/07/2020

El president de la Generalitat a l’exili Carles Puigdemont ha publicat un vídeo fins ara inèdit que va gravar en 2017 per emetre’l en cas que el detinguessin per convocar l’1-O.

Al vídeo, publicat a les xarxes socials per Puigdemont, es dirigeix als catalans per explicar que “l’aparell de l’Estat en el seu conjunt intenta impedir desesperadament” la votació de l’1 d’octubre de 2017.

“Entre les accions de repressió contra el conjunt de la població i institucions del nostre país, s’inclou des de fa poc la meva detenció que ha vingut precedida d’una escalada de tensió perfectament intencionada per part del Govern espanyol”, exposa.

Puigdemont assegura que el Govern central, llavors encapçalat pel popular Mariano Rajoy, va fer “tot el possible per enrarir les condicions de celebració del referèndum” i afirma que, malgrat això, la resposta de la ciutadania va ser massiva i clara, diu.

“Amb previsió que l’aparell de l’Estat decidís assumir una decisió tan irresponsable, insensata però previsible, vaig decidir registrar aquest missatge públic perquè fos difós a través de tots els canals disponibles, amb la intenció que arribi a totes les persones de bé, perquè dins i fora de Catalunya ens ajudin a contenir i revertir la greu regressió democràtica que s’està produint en aquesta part de la UE”, explica.

Després d’això, Puigdemont fa referència al compliment dels valors fundacionals de la UE i de la Carta Europea dels Drets Fonamentals.

“La meva detenció no servirà per esborrar el conflicte polític que es viu entre l’Estat i Catalunya. Al contrari; contribuirà a agreujar-lo”, adverteix l’actual eurodiputat.

Assegura que amb la seva detenció –que no va arribar a produir-se per la seva marxa a l’estranger– l’Estat “atempta contra la sobirania del poble de Catalunya” i contra els principis elementals de respecte democràtic.