Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

[Vídeo] L’ANC de Catalunya del Nord proposa l’Himne del Primer d’Octubre

La peça és una adaptació de la cançó popular “Els Contrabandistes” en la qual s’homenatja tothom que va fer possible i va participar en el Primer d’Octubre

Redacció 01/10/2021

L’Assemblea Nacional de Catalunya del Nord ha proposat l’Himne del Primer d’Octubre. El tema musical escollit és una adaptació de la cançó popular “Els Contrabandistes”. La peça està centrada a homenatjar “els contrabandistes”, o en el que es pot entendre pel context del tema, totes les persones que van fer possible el Primer d’Octubre.

En una lletra adaptada fa referència al poder popular, que va actuar legítimament però desobeint la legalitat. L’Himne té l’objectiu d’unir els diferents pobles que configuren Catalunya, així com reivindicar la llengua catalana com a element de cohesió i símbol identitari català. Entre algunes de les frases més punyents es pot destacar una en què afirma que els contrabandistes són: “traginers de llibertat, traginers de dignitat, de desobediència. Tots uns unilaterals traginers de vots i sal, d’acció i de valentia”.

La cançó escrita Francesc Bitlloch conclou afirmant que “Octubristes ho sem tots,
tots uns hiperventilats: la gent de l’u d’octubre! Lleials i determinats, sem ja autodeterminats. Volem anar per feina!” Així mostra el desig de voler esdevenir un Estat independent i la determinació de perseguir aquest anhel.