Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

VÍDEO | La manifestació a Bilbao contra la dispersió dels presos bascs reuneix més de 20.000 persones

|

- Publicitat -

La policia local de Bilbao xifra en 20.000 les persones que van assistir a la manifestació anual a favor de l’apropament dels presos bascs a casa seva. La protesta va tenir lloc el passat dissabte, 7 de gener, i tot i celebrar que la dispersió dels presos pràcticament s’ha acabat, els manifestants també denunciaven públicament les ingerències del Ministeri Fiscal espanyol que vulneren els drets dels presos.

La manifestació, sota el lema “Etxera bidea gertu” (“A prop del camí a casa”), va recórrer els principals carrers de Bilbao durant hores. Van ser-hi presents representants d’EH Bildu, LAB, UGT, Steilas, ESK, EHNE, Etxalde, Hiru, CNT i CGT, segons recull El Periódico. El PNB i el sindicat CCOO van adherir-se al reclam, però no van participar en la protesta. Representants d’entitats com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), o partits polítics com ara Junts, ERC, la CUP i Podem també van participar i donar suport a la causa.

Publicitat

Els protestants van repartir adhesius amb el nou logotip  de l’Associació de familiars i amics de presos d’ETA (Etxerat), i de la Xarxa Sare. El portaveu d’aquesta última, Joseba Azkarraga, va fer palès que el gran acolliment de la marxa és “l’expressió d’una part important de la societat basca que reclama la fi de la vulneració dels drets” dels presos bascos. Tanmateix, Azkarraga també va recordar que encara “hi ha un llarg camí per recórrer“, que, d’una banda, és la necessitat d’apropar els presos que falten, però que per l’altra també fa referència al fet que el 64% dels empresonats té dret al tercer grau, que no gaudeixen perquè la Fiscalia paralitza el procés.

Et pot interessar  Entitats ecologistes i juvenils s'organitzen per a manifestar-se el 8 de juny a Barcelona davant "la crisi ecosocial"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut