Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

[Vídeo] JxCat carrega contra les “portes giratòries” d’una exregidora dels comuns

|

- Publicitat -

El grup de Junts per Catalunya a Barcelona ha acusat l’exmembre del govern municipal Gala Pin de “portes giratòries” per haver treballat durant sis mesos per una fundació a qui l’Ajuntament havia concedit fins a tres subvencions per valor de 287.000 euros. El regidor de JxCat Jordi Martí Galbis ha presentat un informe del Comitè d’Ètica de l’Ajuntament que havia sol·licitat el seu grup, on s’apunta que Pin “no podia ser contractada” per la Fundació Goteo i li demana “més cura” en el futur. Per la seva banda, el regidor de Presidència, Jordi Martí Grau, ha qualificat l’acusació de “gairebé insultant”. Martí Grau ha recordat que Junts “té el passat que té” i creu que fan “la tècnica de tinta de calamar a veure si tothom queda brut”.

L’informe del Comitè d’Ètica recull que des de diferents òrgans de l’Ajuntament als que Pin assistia es va decidir donar tres subvencions a la Fundació Goteo. La primera va ser en una omissió de Govern del 16 de novembre del 2018, on es va aprovar un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament per al projecte ‘Conjuntament: Campanya de finançament col·lectiu amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona’, i es va autoritzar una despesa de 136.000 euros. La segona subvenció va ser a través de l’ICUB el 2017, per valor de 15.000 euros; i la tercera, de 136.000 euros, també es va vehicular a través de l’ICUB per la campanya ‘Conjuntament’.

Publicitat

Tres anys més tard, a principis de 2020, Pin va ser contractada per la Fundació Goteo durant sis mesos, primer a jornada complerta i després a jornada reduïda.

En les seves recomanacions, el Comitè resol que Pin no podia ser contractada per la Fundació pel fet d’haver participat en la decisió d’atorgar les subvencions i li demana que, en el futur, “tingui més cura de respectar les limitacions a les activitats que es poden realitzar una vegada s’ha deixat un càrrec públic” i “procuri un capteniment més conforme amb l’ètica pública que cal”.

L’òrgan també respon diverses al·legacions que havia presentat Pin i manté que, d’acord amb el Codi Ètic, els dos anys després del cessament no es pot prestar serveis a entitats privades que hagin estat afectades per decisions a què s’hagi participat. Entre altres qüestions, Pin també argumentava que ja s’havia sotmès al codi ètic de Barcelona en Comú per no superar l’ingrés net mensual a 2.200 i el Comitè apunta que “és un comportament lloable” però creu que “seria molt sorprenent excusar el compliment del codi ètic de tots per haver complert el d’una part”.

Et pot interessar  ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

“Portes giratòries”

JxCat, que havia sol·licitat aquest informe, creu que les recomanacions demostren “un cas flagrant de portes giratòries”. “Estem davant d’allò que Barcelona en Comú no para de criticar als altres per no aplicar-se a si mateix mai”, ha apuntat Martí Galbis, que ha assegurat que la resolució “afecta el cor i ànima del govern de Barcelona en Comú”.

La formació municipal també creu que la recomanació “és un toc d’atenció” a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que havia rebutjat que es tractés d’un cas de portes giratòries, i li han demanat que rectifiqui i demani disculpes.

Acusació “gairebé insultant”

Poc després que es fes públic l’informe el regidor de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí Grau, ha qualificat de “gairebé insultant” que s’acusi Pin de portes giratòries perquè hi hauria d’haver un enriquiment il·lícit. “Titllar-ho de portes giratòries no és només exagerat, sinó que està fora de qualsevol mesura; recomanaria a JxCat, que té el passat que té, que anés amb compte amb les seves interpretacions perquè té algun regidor condemnat penalment per un jutjat”, ha carregat.

Martí ha assegurat que la formació municipal “fa servir la tècnica de la tinta de calamar” per aconseguir que “tothom quedi ben brut”. En aquest sentit, ha lamentat que ara JxCat “s’autoerigeixi com a representant de la transparència i la netedat” després de tenir membres que ha comès “greus actuacions”.

En relació a l’informe, ha assegurat que es respecta l’opinió del Comitè d’Ètica i ha puntualitzat que “només assenyala qüestions d’ordre orientatiu” que “caldrà analitzar al detall”. Amb tot, ha dit que les decisions a l’Ajuntament es prenen molt sovint de manera col·legiada i s’ha queixat que potser és “un excés” considerar que tothom té el mateix pes en la decisió, si no l’ha impulsat. A més, ha recordat que Pin només va treballar per la Fundació Goteo durant sis mesos.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut