Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

[Vídeo] El judici farsa de Reguant no té fi: S’anul·la “per un defecte processal” i s’haurà de tornar a assenyalar data

|

- Publicitat -

El Tribunal Suprem ha anul·lat el judici contra la diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant per desobediència que havia començat aquest dimarts. Els magistrats consideren que l’escrit de conclusions provisionals de la fiscalia s’havia d’haver presentat davant del mateix Suprem, i no al jutjat ordinari de Madrid que instruïa inicialment la causa, ja que Reguant va assumir l’acta de diputada el febrer de l’any passat. Per això, retrotreu la causa al moment de presentar escrit d’acusació i dictar l’obertura de judici oral, que s’hauran de fer davant del mateix Suprem.

La primera de les qüestions prèvies de la defensa de Reguant ja era per aquest motiu, i demanava la nul·litat del procediment des del moment que es va convertir en diputada arran de les eleccions del 14 de febrer del 2021. El seu advocat va presentar al jutjat ordinari de Madrid que instruïa la causa contra ella i el també exdiputat cupaire Antonio Baños el certificat de la Junta Electoral que demostrava que Reguant havia passat a ser aforada. Però el jutjat no es va inhibir de la causa cap al Suprem, com hauria d’haver fet per tractar-se d’un aforat investigat per fets comesos fora de la seva comunitat autònoma.

Publicitat

El 14 d’abril del 2021, dos mesos després dels comicis al Parlament, la fiscalia va presentar el seu escrit d’acusació, amb les conclusions provisionals que demanaven sis mesos de presó i d’inhabilitació contra Reguant. Ho va fer davant del jutjat de Madrid, que, una setmana després, el 20 d’abril, va dictar un escrit acordant l’obertura de judici oral. Finalment, el jutjat va enviar una exposició raonada al Suprem inhibint-se de la causa amb un certificat del 16 de juny on constava que Reguant era diputada i per tant aforada.

Per tot això, i amb el consentiment de la fiscalia, els magistrats del Suprem anul·len tota la tramitació des del moment del certificat de la Junta Electoral. Ara la fiscalia haurà de presentar el seu escrit d’acusació, que justament la setmana passada va rebaixar a quatre mesos de presó i inhabilitació, davant d’un magistrat instructor del Suprem, que a continuació haurà de dictar l’obertura de judici oral i senyalar la nova data. Tot el procés pot trigar uns quants mesos.

En sortir del Suprem, l’advocat de Reguant, Daniel Amelang, s’ha felicitat pel fet que el tribunal els hagi donat la raó en la seva primera qüestió prèvia, de caràcter procedimental. Els magistrats no han entrat a valorar la resta de qüestions prèvies, més de fons.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut