Diumenge, 25 de setembre de 2022 - Edició 1522
La República

[Vídeo] Cantó treu a passejar l’imperialisme més ranci: “Espanya no va conquerir Amèrica, la va alliberar”

L’exmembre de Ciudadanos i el PP no només nega el genocidi espanyol, sinó que creu que “ens n’hem de sentir orgullosos”

Carme Garau 06/10/2021
Toni Cantó quan era candidat de Cs a les eleccions a les Corts Valencianes

Toni Cantó ha comparegut a l’Asamblea de Madrid per explicar els objectius de l’Oficina del Español, un organisme del qual n’és president i que no està exempt de polèmica.

Durant la seva compareixença ha reivindicat amb orgull la colonització del continent d’Amèrica, negant en tot moment la violència i els saquejos. “Jo no crec que siguem colonitzadors ni conqueridors, jo crec que quan Espanya va arribar al continent va alliberar-lo”, exposa.

Cantó es queda ample falsejant la història i arriba a afirmar que “no el conqueriren, l’alliberaren, perquè si no és impossible entendre com un centenar d’espanyols van alliberar a milers de persones amb un poder brutal, salvatge i, fins i tot, caníbal”. No content amb penjar-se la medalla de salvador, continua: “Eren capaços de matar, en una cerimònia, a 70.000 persones”.

Serigne Mbayé, de Podemos, ha recordat que l’any 1492 “hi va haver una destrucció de la cultura”, tot i que Cantó, lluny de l’autocrítica, considera que “vam crear una història i una llengua comuna de la qual ens hem de sentir orgullosos”.

No està de més recordar que l’Oficina del Español té una dubtosa utilitat, ja que una de les principals tasques és promocionar el castellà a Madrid. “No l’he creat a mida per Cantó”, defensava Ayuso en referència a les constants crítiques.