Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

[Vídeo] Borràs: “És evident que el tràmit dels indults és una obligació però no significa que els concedeixin”

La portaveu de JxCat al Congrés recorda que cal una solució global al conflicte que ha de passar per l’amnistia

Agències 23/09/2020
La portaveu de JxCAT al Congrés, Laura Borràs, aquest 23/9/2020 al Congrés (horitzontal)

La portaveu de JxCAT al Congrés dels Diputats, Laura Borràs, ha advertit aquest dimecres al ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que la solució política al conflicte a Catalunya passa per una llei d’amnistia, tot i que ha acollit positivament l’anunci sobre l’inici de l’expedient d’indult als presos per part del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, perquè “permetria que es trenqués una situació d’injustícia”. Segons Borràs, la hipotètica concessió de l’indult “seria una bona notícia perquè faria que els presos sortissin d’on no han de ser”, però cal trobar una “solució política” que “està més a prop d’una llei d’amnistia que no pas de l’indult”.

En roda de premsa al pati del Congrés, Borràs ha recordat que els represaliats per la resposta de la Justícia espanyola al procés independentista ascendeixen ja a 2.850 persones i segueixen creixent.

Ha admès que l’anunci de Campo sobre la tramitació dels indults als presos condemnats pel procés l’ha agafat per “sorpresa”, però ha advertit que aquest seria “un procés llarg” i cal veure els informes de la Sala segona del Tribunal Suprem .

“És evident que el tràmit (dels indults) és una obligació” del govern espanyol, i “començar a tramitar-los no significa en qualsevol cas que els concedeixin”, ha recordat.

En tot cas Borràs ha recordat que l’indult “és una solució individual”, i el que cal és una solució global al conflicte. “Jo li estava parlant d’un problema polític i de que ha fet l’Estat durant tres anys després del referèndum de l’1-O: reprimir, reprimir i reprimir”.

En aquest sentit ha recordat que l’amnistia seria “un recurs polític” que permetria trobar una solució també de caràcter “polític” al conflicte a Catalunya. “El més intel·ligent seria trobar solucions polítiques, no continuar per la via repressiva”.

Pel que fa a la reforma del delicte de sedició que el govern espanyol també preveu impulsar en breu, Borràs ha recordat que més que reforma JxCAT està per la “derogació” del delicte al Codi Penal.