Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

[Vídeo] Barcelona serà la Capital Mundial de l’Arquitectura el 2026

Colau esgarrapa un moment de protagonisme al vídeo de la candidatura de Barcelona, que s’ha imposat a la de Pequín en l’Assemblea General de la Unió Internacional d’Arquitectes

Agències 28/07/2021

Barcelona tornarà a ser epicentre internacional de l’arquitectura trenta anys després. La ciutat acollirà el Congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) i serà alhora Capital Mundial de l’Arquitectura UIA-Unesco l’any 2026. La seva candidatura s’ha imposat a la de Pequín en l’Assemblea General de la Unió Internacional d’Arquitectes, celebrada aquest dimecres a Rio de Janeiro, actual seu del Congrés i Capital Mundial de l’Arquitectura 2021. En un comunicat, l’Ajuntament de Barcelona ha celebrat l’elecció com una “gran oportunitat per enfortir el paper de Barcelona, de Catalunya i l’Estat com a centres de producció i pensament de l’arquitectura i del disseny urbà contemporanis”. Barcelona ja va acollir el Congrés l’any 1996.

La nominació de Barcelona, que s’ha imposat per 147 vots a 129, ha estat promoguda per l’Ajuntament, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la Generalitat de Catalunya, el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

Segons els seus impulsors, la celebració de l’esdeveniment d’arquitectura més important del sector a Barcelona també permetrà “aprofundir en la seva capacitat per transformar i millorar la vida de les persones, i servirà per posar de relleu el paper de l’arquitectura i l’urbanisme en la configuració d’un nou model de ciutat que doni resposta als reptes contemporanis”.

‘One today, one tomorrow’, el leitmotiv de Barcelona

Amb el lema ‘One today, one tomorrow’, el Congrés Mundial de la UIA a Barcelona prendrà com a exemple la relació de la ciutat i la seva arquitectura per debatre sobre un futur “viable i sostenible”. Una anàlisi de l’actual context social, mediambiental i econòmic que ajudi a plantejar quins són els reptes de l’arquitectura i definir els instruments per assolir-los.
Amb la seva designació, Barcelona tornarà a ser epicentre mundial de l’arquitectura trenta anys després d’haver acollit un altre congrés de la UIA. Aleshores, va portar per títol ‘Present i futurs: arquitectura a les ciutats.

Juntament amb el Congrés de la UIA, que coordinarà el COAC amb el suport del CSCAE, al llarg de tot l’any 2026 se celebraran a Barcelona multitud d’activitats culturals de caràcter multidisciplinari en què col·laboraran altres països amb l’objectiu de traslladar al conjunt de la societat la importància i el valor de l’arquitectura i de l’urbanisme.