Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

VÍDEO | Aragonès acusa el govern espanyol d'”obstruccionisme” en la missió de Pegasus: “Seguirem batallant per aclarir la veritat”

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha criticat sense embuts la gestió que el govern espanyol ha fet de la visita a Madrid dels eurodiputats que conformaven la missió per investigar l’espionatge amb Pegasus, gestió que també va rebre males valoracions per parts dels mateixos eurodiputats, que van assenyalar les dificultats per parlar amb el govern espanyol. A ulls d’Aragonès, la deixadesa per part de la Moncloa en abordar aquesta qüestió és una mostra ben clara de com s’ha pres l’Estat un afer d’espionatge que els hauria de preocupar a ells mateixos, que també en van ser víctimes.

“El fet que s’utilitzin mètodes d’espionatge contra representants escollits democràticament en qualsevol lloc del món seria un escàndol democràtic. A l’estat espanyol fins i tot es justifica en seu parlamentària com a necessari per mantenir la unitat de la pàtria que, com tots sabem, a Espanya està per sobre dels drets fonamentals” ha començat la seva intervenció Aragonès. El cap de l’executiu català també ha criticat que l’Audiència Nacional posés fil a l’agulla ràpidament en la investigació de l’espionatge als membres del govern espanyol, però que ignorés les querelles interposades per ell mateix i altres membres del Parlament de Catalunya. “La doble vara de mesurar que caracteritza l’estat espanyol”, ha criticat.

Publicitat

El president ha denunciat que “no hi ha garanties de protecció dels nostres drets” per a les víctimes de l’espionatge. Per aquest motiu, assegura que des d’ERC continuaran “batallant per aclarir la veritat, per conèixer per què se’ns ha espiat, qui ho va ordenar, quines dades s’han obtingut, quin ús se n’ha fet i si això continua passant avui dia”.

En aquesta mateixa línia s’ha expressat el president del grup parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové, que ha denunciat un “obstruccionisme” per part del govern espanyol tant al Parlament Europeu per com han actuat davant la missió, com al Parlament de Catalunya per no voler acudir a declarar a la comissió d’investigació. “La impunitat no és acceptable. Han quedat retratats. Han de canviar lleis, desclassificar documents, donar explicacions, i han d’entendre que l’independentisme és un projecte fàcilment identificable, no violent, democràtic i majoritari en aquest país”, ha conclòs Jové.

Et pot interessar  Vilagrà serà la número 2 d'ERC el 12-M: "És un honor i un privilegi, puc aportar l'experiència d'aquests tres anys"

“Contra l’independentisme s’hi val tot, però l’independentisme i les institucions de Catalunya han estat el banc de proves. Que ningú es pensi que quan deixes anar la fera de l’espionatge, de l’abús de dret, de la vulneració de la separació de poders, això s’acaba amb Catalunya. Acabarà al cor mateix de l’Estat. Per tant, haurien de fer bé d’aturar-ho i arribar fins al final, perquè avui som nosaltres, però el dia de demà poden ser ells” ha alertat el president.

D’altra banda, a l’extrem contrari s’ha situat Carlos Carrizosa, president del grup parlamentari, que ha demanat al president que “deixi la seva actitud ploramiques i victimista” en parlar sobre Pegasus i les investigacions a independentistes. “Un estat democràtic, no és que pugui, és que ha de defensar-se dels seus enemics. I vostè s’ha declarat reiteradament enemic d’un Estat democràtic“, ha dit el líder liberal per a defensar que s’hagi pogut espiar independentistes, tot preguntant-se si “ha de contemplar l’Estat amb les mans lligades com planegen nous atacs il·legals per a dissoldre les seves estructures”. “Poc se’ls investiga amb la que han muntat”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut