Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Victòria de Valtònyc: El Tribunal de Gant desestima el recurs de la fiscalia i li dona la raó en tots els punts

|

- Publicitat -

El Tribunal de Gant ha donat la raó a Valtònyc i ha desestimat el recurs de la fiscalia, un fet que suposa una nova victòria per l’independentisme a Europa i la constatació de la persecució ridícula d’Espanya als exiliats. Tal com ha dit el seu advocat Gonzalo Boye, segons el tribunal de Gant “li dona la raó en tots els punts”, i això suposa que, almenys per ara, el raper no podrà ser entregat a Espanya, tot i que evidentment no tornarà perquè Espanya tiraria pel dret i li voldria fer complir una pena igualment. “fins que Espanya no accepti la resolució no podria tornar”, ha dit Boye, que també ha advertit que la fiscalia encara podria presentar un recurs, malgrat la claredat del tribunal que “tanca el pas a una nova cassació”.

Publicitat

Valtònyc lluita des del 2018 als tribunals contra l’ordre d’extradició a Espanya, que el demana per complir la condemna de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. Un tribunal de primera instància va rebutjar l’entrega del cantant, una decisió després confirmada també pel Tribunal d’Apel·lació de Gant al desembre del 2021 en considerar que cap dels crims és punible a Bèlgica. Per acceptar una euroordre, cal que els crims siguin equiparables al país que examina la petició d’extradició, segons marca la normativa europea.

Malgrat el rebuig d’Apel·lació a entregar el cantant, el cas va arribar a una instància més, a Cassació, arran d’un recurs de la fiscalia belga. L’alt tribunal va revisar la sentència d’Apel·lació i va ordenar repetir el judici en anul·lar la sentència relacionada amb les injúries a la corona. Per aquest motiu, ara una nova sala de jutges ha de reexaminar el cas, però només per revisar, tenint en compte les instruccions de Cassació, si els insults de Valtònyc al rei serien un delicte a Bèlgica segons el codi penal del país i tenint en compte les instruccions de Cassació. L’extradició per enaltiment del terrorisme i amenaces ja havia quedat descartada.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut