Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Via Laietana a arrebossar de treballadors en el primer l’1 de maig “normal” després de dos anys de pandèmia

|

- Publicitat -

Milers de treballadors es manifesten a la Via Laietana aquest 1 de maig, Dia Internacional dels Treballadors, convocats per CCOO i UGT. És la primera gran jornada de mobilització després de dos anys a mig gas per la covi, amb concentracions virtuals el 2020 o estàtiques amb distància de seguretat i mascaretes el 2021. Sota el lema, “La solució: augmentar salaris, contenir preus, posar fi a les desigualtats”, els sindicalistes han avisat que en un context marcat per l’alça de preus, la crisi energètica i la guerra a Ucraïna és necessari apujar els sous per evitar tornar a una recessió. D’altra banda, els sindicats majoritaris han reivindicat els fruits del diàleg social amb acords com la reforma laboral o l’augment de les pensions.

“Les condicions de la gent treballadora són millors que les de l’any anterior”, ha assegurat el secretari general d’UGT, Camil Ros, que ha afirmat que el canvi del marc laboral ha permès un creixement del 80% de la contractació indefinida a Catalunya, sobretot en el cas dels menors de 30 anys.

Publicitat

Els sindicats han criticat la posició “enrocada” de la patronal i han advertit que si no s’incrementen els salaris les tensions es traslladaran a les taules de negociació de convenis i hi haurà conflictes laborals.

Un dels mecanismes pel qual aposten els sindicalistes són les clàusules de revisió de sou que garanteixi “la capacitat de consum, acompanyar la recuperació econòmica i evitar entrar en una espiral recessiva”, ha dit el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco.

Per això, els líders sindicals han reiterat a la patronal que cal adaptar els salaris a la inflació i han criticat que s’hi continuï negant. En aquest sentit, han afirmat que de la mateixa manera que es marquen els tipus d’interès, la Unió Europea “ha de marcar els topalls màxims de preus de l’energia o de carburants”.

Et pot interessar  Una vintena d'entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana de Barcelona sigui "només un lloc de memòria"

Alhora, han reclamat al Govern que creï ajudes directes de 300 euros per les persones que cobren menys que el salari mínim interprofessional (SMI), és a dir, de 1.000 euros. A més, han exigit a la Generalitat que incrementi l’índex de suficiència de Catalunya. “El 27% dels catalans estan sota el risc de la pobresa. Aquesta gent se’ls fa impossible pagar els preus actuals”, ha dit Pacheco.

D’altra banda, els sindicats han volgut reafirmar els fruits de les meses de diàleg social durant el 2021 en les manifestacions d’aquest diumenge. Segons CCOO i UGT, la jornada també ha de servir per celebrar la millora de condicions laborals que recull la reforma laboral, que pot “deixar fora la precarietat del mercat laboral”, i la importància de pactes com el de pensions o el Salari Mínim Interprofessional En concret, els líder sindicals han insistit en la reducció dels contractes temporals que ja s’està notant en les últimes dades d’atur.

La manifestació de CCOO i UGT a Barcelona pel Primer de Maig ha començat a les 11.30 hores a la plaça Urquinaona i ha comptat amb la presència de diversos representants polítics com l’exconseller i diputat d’ERC, Chakir El Homrani, el portaveu del grup d’Unides Podem, Jaume Asens, o el líder del PSC, Salvador Illa.

La mobilització de CCOO i UGT s’ha repetit en d’altres poblacions com Tarragona, Lleida, Girona, Igualada, Terrassa i Tortosa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut