Edició 2247

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de setembre del 2024
Edició 2247

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de setembre del 2024

Vergés fa una crida a “no abaixar la guàrdia”: “No hi ha dreceres, només hi ha l’esforç de tothom”

|

- Publicitat -

La consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, ha celebrat la millora en la tendència de les dades epidemiològiques però ha fet una crida a “no abaixar la guàrdia” menys d’una setmana abans que es comencin a flexibilitzar les restriccions. En compareixença al Parlament, la consellera ha assegurat que des del març el país “s’hi ha deixat la pell” i ha demanat que ara no es “malbarati” l’esforç fet. “No hi ha dreceres, només hi ha l’esforç de tothom”, ha insistit Vergés, que ha remarcat que de moment encara s’és “lluny” de la situació “òptima”. Per la seva banda, el conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha assegurat que es va “pel bon camí” i ha subratllat que les restriccions en vigor ja estan tenint els resultats esperats.

Publicitat

Vergés, que ha fet un repàs a les darreres dades epidemiològiques i ha constatat que hi ha “una clara tendència a la baixa”, ha insistit que es demostra que ja s’ha pogut doblegar la corba després que el 6 de novembre assegurés que ja s’havia passat el pic de contagis. “Hem pres les mesures per poder parar la segona onada i ho hem fet”, ha defensat.

La consellera de Salut ha remarcat que tot i que la situació ara és millor que fa tres setmanes, les xifres no han millorat tant com quan es va iniciar la represa a l’estiu. En aquest sentit, ha subratllat que mentre que llavors el risc de rebrot era de 14 i hi havia 530 casos confirmats, ara és de 290 i n’hi ha 16.312. “La diferència és molt clara”, ha dit, i ha demanat mantenir les precaucions.

Vergés també ha celebrat que s’ha pogut superar el pic de la segona onada pràcticament sense aturar l’activitat i ha posat en valor el fet que les escoles hagin estat obertes des de l’inici de curs, fet que ha assenyalat que no s’ha donat en altres països. La consellera també ha recordat que s’ha fet “millores estructurals” al sistema de Salut amb l’augment de llits d’UCI fins als 900 i amb la incorporació de prop de 3.300 professionals a l’atenció primària des del mes de març fins al setembre.

En vista de la millora en les dades, Vergés ha dit que cal avançar en la flexibilització de les restriccions per garantir “un equilibri” entre la salut i la “vitalitat” del país, però tot i que ha assegurat que “ja va de baixada” ha avisat que encara queda “molta feina per fer”.

“Últims serrells” del pla de desescalada

En un sentit similar s’ha expressat el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, que ha assenyalat que hi ha “una tendència clarament a la baixa”. Tot i això, ha insistit que malgrat la flexibilització prevista per la setmana que ve cal “responsabilitat” perquè després no s’hagi de fer “passos enrere”.

En plena polèmica per les filtracions de l’esborrany del pla de desescalada, Aragonès ha apuntat que de moment “tots” els consellers estan treballant per acabar de dissenyar la flexibilització de les mesures. El vicepresident amb funcions de president ha assegurat que estan tancant “els últims serrells” de l’estratègia però ha remarcat que la flexibilització “serà més lenta del que tothom voldria”.

“L’experiència de la primavera i de l’estiu desaconsella una desescalada accelerada”, ha recordat, i ha dit que aniran “pas a pas” per si cal “alentir o fins i tot fer un pas enrere”. Amb tot, ha demanat primer consolidar la bona tendència i no fer “passos en fals per voler córrer massa”.

Denúncies i disminució de la mobilitat

Durant la seva intervenció, Sàmper ha detallat que des del 16 d’octubre i fins al 16 de novembre hi ha hagut 31.044 denúncies administratives per incompliment de les restriccions (14.284 dels Mossos i 16.760 de policies locals) i s’ha fet 69.493 identificacions (13.168 dels Mossos i 56.325 de policies locals). Durant la segona onada s’han tancat 549 establiments.

A més, ha desmentit que arran de la pandèmia hi hagi més inseguretat a Catalunya i ha dit que ara mateix hi ha una mitjana de 1.247 delictes al país al dia, uns 500 menys del que era habitual. Pel que fa a furts, el novembre del 2019 n’hi havia una mitjana diària de 583 i ara són 310, pràcticament la meitat.

El conseller d’Interior també ha celebrat el compliment de les restriccions de mobilitat per part de la ciutadania. Encara que ha admès que ara ha augmentat la mobilitat els dijous –quan comença de facto el confinament perimetral de cap de setmana pel toc de queda de la nit- ha assenyalat que no és “preocupant” per la forta davallada que hi ha els caps de setmana. A tall d’exemple, ha dit que els divendres la disminució de la mobilitat a l’àrea metropolitana és d’un 40%, els dissabtes d’un 80% i els diumenges d’un 85%.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut