Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Vergés demanarà a l’Aragó que recomani evitar al màxim el moviment de temporers cap a Lleida

|

- Publicitat -

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que sol·licitarà a la consellera aragonesa que demani als empresaris agraris que mantinguin els temporers prop del lloc de treball i així evitar al màxim que puguin desplaçar-se de la Franja cap a Lleida. La consellera ha assenyalat que els brots detectats a Lleida “s’estan controlant” i ha dit que “no preocupen” perquè la simptomatologia és lleu. De totes maneres, Vergés ha anunciat que l’Hotel Nastasi de Lleida reobrirà dilluns com a Hotel-Salut per acollir persones que hagin estat en contacte amb positius. Vergés ha descartat que Catalunya torni al model de fases tot i que ha dit que es prendran les mesures necessàries per controlar els possibles brots de coronavirus que puguin aparèixer.

Vergés ha afirmat que la situació a la regió sanitària de Lleida “està controlada” després de l’aparició d’alguns brots les darreres setmanes. Així ho ha dit després de reunir-se aquest divendres conjuntament amb el president Quim Torra amb els responsables de les regions sanitàries de Lleida i Alt Pirineu i Aran.

Publicitat

La situació actual de la pandèmia a Lleida se centra en dos escenaris principals. En primer lloc, les persones allotjades als dispositius que Salut va habilitar a l’inici de la campanya de la fruita per acollir aquelles persones -la majoria temporers-, que no poden fer l’aïllament correctament en el seu domicili habitual.

Actualment, segons Salut, hi ha 75 persones aïllades, en diversos d’aquests allotjaments, de les quals 30 són positives, 41 són contactes estrets i 4 estan pendents de fer-se la prova. Aquestes persones es troben repartides entre l’Hotel Rambla de Lleida, la casa de colònies la Manreana de Juneda i els albergs i allotjaments habilitats a Soses, Seròs i Alcarràs.

Per altra banda, pel que fa al brot que es va declarar a principis d’aquesta setmana en una residència Lleida ciutat, hi ha confirmats 18 diagnòstics positius, dels quals 5 són treballadors i 13 són residents. D’aquests últims, 4 van ser traslladats a centres hospitalaris. L’estudi del brot i el seguiment de contactes segueix en curs i des de Salut Pública es fan visites periòdiques per actualitzar la situació i les mesures quan sigui necessari.

Vergés ha destacat la tasca que s’ha fet des dels diferents nivells assistencials per detectar els casos i les mesures que s’han pres per aïllar els positius i confinar les persones que hi ha estat en contacte per tal d’evitar la propagació del virus. La responsable de Salut ha posat de relleu la “complexitat social” que suposa poder fer aquest aïllament en el cas dels temporers i altres persones que arriben al territori coincidint amb la campanya de la fruita.

Et pot interessar  Catorze organitzacions i entitats lleidatanes signen un manifest per una cultura crítica i en català per Sant Jordi

Al marge dels equipaments ja habilitats, Vergés ha anunciat que el departament reobrirà dilluns l’Hotel Rambla com a Hotel-Salut i acollirà persones que hagin estat en contacte amb positius per coronavirus. Aquest equipament, ja va acollir pacients entre els mesos de març i maig, compta amb una vuitantena de places. Cal recordar també, que l’Ajuntament de Lleida ha habilitat els pavellons 3 i 4 de Fira de Lleida per acollir temporers que dormien al carrer, amb una capacitat per a unes 300 persones.

D’altra banda, Alba Vergés ha dit que demanarà a l’Aragó que s’intenti evitar al màxim el moviment de temporers cap a Lleida. En aquest sentit, emplaçarà a la consellera aragonesa perquè recomani als empresaris que els temporers que tenen treballant es quedin prop del lloc de feina o a la població més propera i s’eviti d’aquesta manera la mobilitat d’aquestes persones cap a Lleida. Vergés ha dit que manté un diàleg constant amb la consellera aragonesa de Salut, després que l’Aragó decidís el retorn de quatre comarques, tres de les quals de la Franja, a la fase 2 de la desescalada arran de l’aparició de diversos brots en municipis com ara Binéfar, Fraga o Saidí.

Vergés descarta retornar al model de fases a Catalunya

La consellera de Salut ha explicat que a Catalunya el Govern ha decidit superar el model de fases i entrar en la nova etapa de la ‘Represa’ “on cal aprendre a conviure amb el virus, veure com es comporta i es transmet” i, si cal, prenent les mesures que pertoquin en cada cas. Així mateix, ha reiterat la importància que la ciutadania interioritzi les mesures de seguretat com són l’ús de la mascareta, la higiene de les mans i mantenir la distància social.

Tot i no concretar quines mesures es podrien prendre en cas de possibles brots, Vergés ha assegurat que tal com està l’epidèmia ara “no faríem cap mesura com la que es va fer a Igualada perquè els brots que estem tenint no són igual i ara tenim la capacitat de detectar-ho, sabem on estan els problemes i estem actuant”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut