Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Vergés assegura que aplicarien un confinament total si ho recomanessin els tècnics

La consellera carrega contra Illa i qüestiona si Illa “es pot permetre el luxe” d’abandonar el càrrec per ser candidat

Àlex Huguet 22/01/2021
Primer pla de perfil de la consellera de Salut, Alba Vergés, durant el ple del Parlament del 18 de novembre de 2020 (Horitzontal)

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit que ha demanat a l’Estat totes les eines per gestionar la pandèmia, incloent el confinament total, i ha assegurat que l’aplicarien si així ho recomanessin els tècnics. “Ho aplicaríem quan els nostres tècnics diguessin que és el que hem de fer per controlar l’epidèmia, però un confinament total no és l’objectiu principal”, ha indicat Vergés, que ha acusat el PSOE de no donar més poders a les autonomies perquè això els “apel·laria a haver de respondre amb més ajudes generals” a ciutadans i sectors econòmics. També ha estat molt crítica amb el ministre de Sanitat i ha preguntat “si es pot permetre el luxe” de deixar la seva responsabilitat per ser candidat en plena pujada de casos.

La consellera ha reiterat que ja fa temps que demana totes les eines per poder gestionar la pandèmia, sense centrar-se exclusivament en el confinament total, però tampoc sense descartar-lo. “No descartem cap recurs, farem el que tècnicament considerem que és el millor per controlar l’epidèmia”, ha dit, alhora que ha subratllat que el Govern “no ha dubtat ni un moment” quan ha calgut actuar.

Al seu parer, si l’Estat no dona autorització a tenir més competències per part de les comunitats és perquè això els obligaria també a aprovar nous paquets d’ajudes. Vergés ha criticat que el govern espanyol de moment s’estigui posant “de perfil” en aquesta matèria, i sigui la Generalitat qui hagi d’acompanyar en solitari els difunts sectors.

D’altra banda, Vergés ha explicat que durant els propers dies s’acabaran de definir els protocols d’actuació en les meses electorals, per exemple, com s’hauran de posar els EPI els membres de les taules durant la franja de 19 a 20 hores, en què es preveu la votació de persones positives o en quarantena. “La jornada ens preocupa perquè implica la mobilització de 5,5 milions de persones en un context que no és idoni”, ha assenyalat.

La consellera ha constatat que, mentre a Catalunya s’ha pogut frenar la corba epidèmica “amb mesures molt restrictives”, l’estat espanyol està absolutament “disparat” en l’epidèmia. “El ministre candidat Illa haurà de respondre si en una situació com la que viu l’estat espanyol avui es pot permetre el luxe el ministre de Sanitat d’abandonar el seu càrrec per passar a ser candidat”, ha etzibat.