Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Una entitat unionista segueix alimentant la confrontació acusant l’independentisme de la violència política

|

- Publicitat -

L’entitat Impulso Ciudadano -presidida per l’exdiputat de Ciudadanos, José Domingo- ha denunciat un “increment de la violència política a Catalunya” i n’ha responsabilitzat l’independentisme. Segons un informe elaborat per la mateixa entitat, juntament amb Movimiento Ciudadano, fins al 30 de juny, aquest any els “incidents violents” provocats per disputes ideològiques s’han enfilat fins als 189, dels quals el 91,5% estarien perpetrats per grups afins a l’independentisme. El document, que inclou com a actes violents pintades, talls de carretera o escarnis, preveu també que la situació es mantingui de cara al segon semestre de l’any. Per altra banda, Domingo, ha anunciat que remetran l’informe a les institucions i a associacions internacionals a favor dels drets humans.

Ambdues entitats també han anunciat la creació de l’Observatori Cívic de la Violència Política a Catalunya, que preveu emetre informes semestrals de la mateixa naturalesa que el que han presentat aquest dijous. Així mateix, en les properes setmanes, aquest observatori difondrà un correu electrònic i un telèfon per recollir incidents. “En els darrers anys hem constatat un increment en els casos d’intolerància política i per això hem considerat necessari comptar amb un instrument per recollir dades que permetin avançar en aquest fenomen”, ha explicat Domingo, que ha demanat una major implicació de les autoritats per condemnar aquests fets.

Publicitat

Pel que fa a les dades recollides en aquesta primera meitat d’any, que registren 189 casos de “violència política”, assenyalen el mes de febrer com a “especialment virulent” amb 88 casos computats. En aquest sentit, el vicepresident d’Impulso Ciudadano, Rafael Arenas, ha dit que això “no és casual”, i n’asenyala com a responsable l’inici del judici contra el procés i ho connecta també amb el que ha qualificat de “constant tasca de les institucions per deslegitimar el poder judicial”. Així, des de l’entitat denuncien el “victimisme” i les referències dels representants polítics catalans a “un judici farsa”, cosa que consideren que dona un “pèssim exemple al conjunt de la ciutadania” i crea un “caldo de cultiu per a una escalada de la violència política”.

Et pot interessar  La JEZ censura l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar obligant-lo a retirar banderes, símbols i pancartes independentistes

Quant a les “víctimes”, l’informe assenyala que el 90% dels incidents relacionats amb partits polítics (84 en total) tenen com a “víctimes” membres del bloc unionista. Més en concret, segons el document, Ciudadanos ha estat el partit que més “accions violentes” ha patit, seguit pel PSC, els ultradretans de Vox, PP, ERC, Barcelona en Comú i la CUP. Pel que fa a entitats, l’informe ha detectat 10 “atacs”, dels quals quatre han estat adreçats a l’agrupació de joves unionistes ‘S’ha Acabat’. Impulso Ciudadano també destaca que el poder judicial ha rebut 26 “atacs” i la corona espanyola cinc.

A més, des de la plataforma també han denunciat l’acció de l’Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat, un instrument que consideren que hauria de servir per condemnar els actes que es denuncien en l’informe, però la consideren “sectària”. En aquest sentit, Domingo ha criticat que aquesta eina “només es fixa en actes generats al seu judici pel que defineixen com a grups d’extrema dreta”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut