Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

Una entitat ultraespanyolista assenyala un famós cuiner basc per promocionar la seva llengua

‘Hablamos español’ també ha dut a terme una campanya perquè turistes d’arreu de l’Estat denunciïn la manca de supremacia del castellà als llocs que hagin visitat

Redacció 26/08/2019
Una imatge d'arxiu d'una campanya de la Plataforma per la Llengua

L’entitat ultraespanyolista ‘Hablamos español’ ha assenyalat el famós cuiner basc Juan Mari Arzak, amo del restaurant ‘Arzak’ (Sant Sebastià) amb tres estrelles Michelin, i a l’oficina de turisme de Sant Sebastià per un anunci del Pla Turístic de la ciutat. El motiu? L’espot vol fer valdre la llengua basca i, per això,  fa que els visitants a la ciutat diguin la frase “Ni gai naiz, zuek ere izango al zinatekete?” (en euskera, “Jo sóc capaç, tu també ho series?”). Entre els qui aconsegueixin pronunciar-la correctament se sorteja un dinar per a dues persones al restaurant que Arzak dirigeix amb la seva filla. Ambdós, de fet, apareixen al vídeo promocional.

Una campanya a la qual ha reaccionat ‘Hablamos español’ (via Twitter) preguntant-se “¿Cómo se conseguirá llegar a un mayor número de personas, en euskera o en español?” i incitant així comentaris que defensen la discriminació lingüística i criden al boicot del turisme a la ciutat.

Campanya per la supremacia del castellà 

Aquesta no ha estat l’única acció polèmica de l’entitat ultraespanyolista aquest estiu.  ‘Hablamos Español’ ha demanat als turistes d’arreu de l’Estat que durant les seves vacances hagin visitat llocs turístics de territoris amb més d’una llengua oficial que denunciïn la no existència de la supremacia del castellà. La campanya, tot i no ser gaire efectiva, ha deixat alguns exemples: