Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Una diputada al Bundestag diu que el judici pretén “escarmentar” els líders independentistes

La preocupació pels presos polítics ha arribat també a Westminster, on els diputats de l'SNP s'han vestit de groc i han portat llaços

|

- Publicitat -

La diputada al parlament alemany Zaklin Nastic, de Die Linke, ha afirmat que el procés judicial sobre l’1-O pretén “donar exemple” i “escarmentar” les persones encausades. En declaracions a les portes del Suprem aquest dimarts, ha denunciat que el judici és “profundament polític” i que els presos polítics estan sent “criminalitzats”. A més, s’ha preguntat en “quina democràcia” viu la Unió Europea si accepta un judici com el de l’1-O. També ha denunciat les causes obertes pel procés independentista, en especial les “d’un centenar d’alcaldes”. Nastic ha recordat que va visitar l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant el seu empresonament a Neumünster, Alemanya, l’any passat.

L’eurodiputat independentista flamenc Mark Demesmaeker ha expressat també a Madrid que “Europa no entén” les peticions de presó de la fiscalia als líders del procés. El polític del partit N-VA ha criticat que se’ls tracti de “criminals i rebels violents”. Demesmaeker ha explicat que ell era a Catalunya l’1-O i que tant els dirigents independentistes com els votants van ser “pacífics”.

Publicitat

Segons Demesmaeker, membre del grup Conservadors i Reformistes Europeus, la policia espanyola va desplegar “violència extrema” durant el referèndum, però tant els Jordis, com els líders polítics i els qui van participar-hi van ser “pacífics” en tot moment. L’eurodiputat ha recordat que aquest dimarts havia de ser a Estrasburg, al ple del Parlament Europeu, però ha preferit ser a Madrid perquè el judici és “molt estrany.

Els diputats de l’SNP es vesteixen de groc i porten llaços a Westminster

Els diputats del Partit Nacional Escocès (SNP) s’han vestit de groc i alguns ha portat llaços grocs a Westminster coincidint amb l’inici del judici de l’1-O. Durant la sessió parlamentària d’aquest dimarts amb la primera ministra britànica Theresa May, els membres del partit de la primera ministra d’Escòcia Nicola Sturgeon han volgut mostrar la seva solidaritat amb els 12 independentistes acusats de rebel·lió portant samarretes, corbates i mocadors de color groc. Sturgeon ha afirmat aquest dimarts també que el judici de l’1-O “hauria de preocupar tots els demòcrates”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut